Provincie Utrecht

Ander nieuws uit de GS vergadering van 6 juli 2010

Woningbouw bij Odijk-West
De gemeente Bunnik wil 1000 woningen bij Odijk-West gaan realiseren en de provinciale weg N229 omleggen. Een gedeeltelijke herziening van de provinciale structuurvisie is nodig om deze ontwikkeling mogelijk te maken. Gedeputeerde Staten stellen voor aan Provinciale Staten om deze procedure te starten. Dit voorstel bespreekt Provinciale Staten in september 2010. Vervolgens is in mei 2011 een inhoudelijk besluit over de plannen voorzien. Als de herziening een feit is, kan de gemeente de omlegging en de 1000 woningen realiseren.

Voor persinformatie: pauline.bredt@provincie-utrecht.nl, (030) 258 32 07/06 - 22 16 11 18

Amendement beperken overstromingsrisico's regionale keringen In 2009 heeft de provincie Utrecht voor zo'n 123.000 euro bijgedragen aan vijf projecten die bijdragen aan het beperken van overstromingsrisico's vanuit het regionale watersysteem. Voor 2010 wil de provincie ook aan vijf projecten bijdragen voor 150.000 euro. De financiering valt onder de 700.000 euro die Provinciale Staten via een amendement beschikbaar hebben gesteld voor dergelijke projecten. Hiermee levert de provincie Utrecht een bijdrage op het gebied van kennisontwikkeling, innovatie, beleidsontwikkeling en op uitvoering gerichte pilots ten behoeve van de beperking van regionale overstromingsrisico's.

Voor persinformatie: marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl, (030) 258 20 07/06 - 18 30 04 72

Vaststelling twee plannen van aanpak Nieuwe Hollandse Waterlinie Gedeputeerde Staten hebben twee plannen van aanpak voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie vastgesteld. In Rijnauwen-Vechten en Linieland wordt vol ingezet op restauratiewerkzaamheden, verbeterde toegankelijkheid en duurzame exploitatie. Fort 't Hemeltje zal bijvoorbeeld worden opgeknapt en toegankelijk gemaakt voor publiek, er komen nieuwe fiets-, wandel-en kanoroutes door Linieland, Fort Vechten krijgt een nationaal Liniecentrum en een brug over de Plofsluis zal Nieuwegein met Utrecht en Houten verbinden.

De projecten Rijnauwen-Vechten en Linieland zijn door het Rijk in 2008 geselecteerd voor het Nota Ruimtebudget, waarbij uitgegaan is van 50% regionale cofinanciering. Project Rijnauwen-Vechten is begroot op 27,4 mln. euro en loopt van 2009 tot 2013. Linieland is begroot op 26,9 mln. euro en loopt van 2009 tot 2014.

Voor persinformatie: pauline.bredt@provincie-utrecht.nl, (030) 258 32 07/06 - 22 16 11 18

Voortgang beleidsimpuls Dierenwelzijn
Met het beleidsimpuls Dierenwelzijn richt de provincie zich op het wezenlijk verbeteren van het dierenwelzijn in de provincie. Om dit te realiseren wordt in zes sporen actie ondernomen. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken hoe de gecertificeerde dierenopvang gestimuleerd en uitgebreid kan worden. Ook wordt de omvang van de stroperij in de provincie bepaald en wordt onderzocht hoe de kattenpredatie kan worden voorkomen in natuurterreinen. Gedeputeerde Staten hebben het voortgangsverslag voor deze beleidsimpuls vastgesteld en ter kennisname naar Provinciale Staten gestuurd.

Voor persinformatie: pauline.bredt@provincie-utrecht.nl, (030) 258 32 07/06 - 22 16 11 18

Instellen verbod op gesloten bodemenergiesystemen in kwetsbare gebieden Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met de ontwerpbesluiten die deel uitmaken van de provinciale milieuverordening Utrecht ( PMV) waarin het verbod tot het oprichten en exploiteren van BWW (gesloten bodemenergiesystemen) in waterwin- en grondwaterbeschermingsgebieden, evenals in kwetsbare gedeelten van boringsvrije zones is vastgelegd. Deze systemen kunnen in deze kwetsbare gebieden nadelige gevolgen hebben voor grondwater. In de overige gebieden worden deze gesloten systemen gestimuleerd door het college.
Met de inwerkingtreding van het Besluit bodemkwaliteit ( Bbk) in december 2007, waarin slechts B&W als bevoegd gezag zijn aangewezen om hergebruikswaarden waarden voor verontreinigde grond, waaronder grondwaterbeschermingsgebieden vast te stellen, is instandhouding van het provinciaal Besluit licht verontreinigde grond 2003 vervallen. Deze keuze past goed binnen het dereguleringsstreven van het college van Gedeputeerde Staten.

Voor persinformatie: marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl, (030) 258 20 07/06 - 18 30 04 72

Benoeming dijkgraaf waterschap Rivierenland
Per 1 september 2010 eindigt de ambtstermijn van de dijkgraaf van het waterschap Rivierenland (WRL), de heer ir. G.N. Kok. Het algemeen bestuur heeft in zijn vergadering van 18 juni 2010 een aanbeveling opgemaakt voor de benoeming van een nieuwe dijkgraaf door de Kroon. Deze aanbeveling bevat de naam van de heer ir. R.W. Bleker. De aanbeveling is gezonden aan Gedeputeerde Staten ( GS) van Gelderland. Reglementair is bepaald dat GS van Gelderland de aanbeveling doorzenden aan de minister van Verkeer en Waterstaat vergezeld van hun beschouwingen, gehoord de GS-colleges van Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Brabant.
Gedeputeerde Staten van Utrecht ondersteunen de aanbeveling van het algemeen bestuur.

Voor persinformatie: marlies.verhoef@provincie-utrecht.nl, (030) 258 20 07/06 - 18 30 04 72

Actieplan om regeldruk en bureaucratie in de Jeugdzorg te verminderen In 2011 moet de ervaren regeldruk en onnodige bureaucratie in de jeugdzorg teruggedrongen zijn. Dit heeft Gedeputeerde Marjan Haak samen met haar collega-gedeputeerden jeugdzorg van de provincies Brabant, Overijssel, Zuid-Holland en portefeuillehouder jeugdzorg van de stadsregio Rotterdam besloten. De samenwerkingsafspraken zijn gemaakt met de minister voor Jeugd en Gezin.
Cliënten en professionals ervaren regeldruk. Cliënten ervaren o.a. regeldruk bij het invullen van verschillende formulieren voordat zij hulp krijgen en de wisselende hulpverleners waar zij mee te maken krijgen waardoor zij telkens opnieuw hun verhaal moeten doen. Professionals moeten veel werkzaamheden vastleggen waardoor ze veel tijd kwijt zijn aan administratieve taken.

Met dit actieplan wordt het landelijk mogelijk om een goed overzicht te krijgen van de verschillende `good practices' op het gebied van terugdringen van ervaren regeldruk. Een groot deel van de acties en oplossingen uit het plan om de ervaren regeldruk terug te dringen zijn al ingang gezet binnen het programma Utrechtse Jeugd Centraal, zoals 1 kind, 1 plan, het loket ` indiceerwijzer' en de initiatieven ` wrap around care' in de gemeenten Amersfoort en Utrecht.

Voor persinformatie:joyce.veul@provincie-utrecht.nl, (030) 258 21 53/06
- 22 41 26 64

Heeft u een algemene vraag, neem dan contact op via: info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11