CDA

Eerste Kamer neemt Voetbalwet aan
dinsdag 6 juli 2010

Op 6 juli heeft de Eerste Kamer de zogeheten âVoetbalwetâ aangenomen. Ook de CDA-fractie stemde in met deze wet. Een week eerder sprak de Eerste Kamer met minister Hirsch Ballin over de wet. Dhr. Alfons Dölle voerde toen namens de CDA-fractie het woord.

Deze wet heeft het in de Eerste Kamer niet makkelijk gehad. Ook de CDA-fractie heeft vele vragen gesteld omdat wij er zeker van wilden zijn dat deze wet het gewenste effect bewerkstelligt. Onze conclusie is dat deze wet zeker een meerwaarde heeft.

De CDA-fractie heeft wel vanaf het begin van de behandeling van de wet laten weten grote vraagtekens te hebben bij het artikel over de 12 minners. Dit artikel houdt een zorgbevel in waarin staat dat ouders van voor problemen zorgende 12 minners, deze 12 minners na 20.00 uur binnen moeten houden. Doen zij dit niet dan kan de ouders een gevangenisstraf van maximaal drie maanden worden opgelegd. De CDA-fractie vindt het niet gewenst dat overheden, in dit geval gemeenten, op deze manier inbreken in het gezinsleven zonder noodzaak zoals het Verdrag dat zegt. Het is dan in strijd met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dit artikel zegt dat iedereen recht heeft op respect van zijn/haar privé- en gezinsleven. Dhr. Dölle heeft de minister daarom tijdens het debat gevraagd rekening te houden met dit artikel zodat er geen wrijving kan ontstaan. De minister heeft hierop geantwoord dat dit artikel met zorg zal worden toegepast. Hij zal daartoe een toetsingskader ontwikkelen in samenspraak met VNG en Jeugdzorg.
Dhr. Dölle heeft de minister daarnaast gevraagd om een onderzoek indien de wet onverhoopt onvoldoende effect heeft op de bestrijding van voetbalvandalisme. Dit onderzoek moet de mogelijkheden bekijken om elementen uit de Engelse wetgeving over te nemen in de Nederlandse wet. We denken hierbij aan paspoortinname, verzwaring van de strafmaat, scherpere controle bij uitwedstrijden en het brengen van meer wangedrag onder het begrip voetbalvandalisme. Ook hierop heeft de minister positief geantwoord.