Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam


6/7

Promotie

Pieter Boele van Hensbergen: 'Falling in the Netherlands; prevention, care, and follow-up of fall-related injury'. Promotor is prof.dr. J.C. Goslings, hoogleraar Chirurgie in het bijzonder de Traumatologie. Co-promotores zijn dr. S.E.J.A. de Rooij en dr. K.J. Ponsen.
Het proefschrift beschrijft de gevolgen van vallen, valgerelateerd letsel en complicaties daarvan. Jonge kinderen en ouderen vallen het vaakst van de trap. Patiënten met een U-vormige breuk van het heiligbeen kampen jaren na de operatie nog met forse gezondheidsproblemen. Bij complexe breuken van het hielbeen wordt de lange termijn-uitkomst bepaald door bijkomend letsel, het type breuk en de vraag of het gewricht is vastgezet. Na een breuk of ander letsel komt veel trombose voor, en bij één op de drie patiënten die van grote hoogte is gevallen zie je ook vaak letsel van de buikorganen. Dat laatste is geassocieerd met een tienmaal hogere sterfte. Het CAREFALL Triage Instrument (CTI) is betrouwbaar en brengt risicofactoren in kaart voor herhaald vallen bij ouderen.
Tijd: 16.00 uur


Alle promoties van de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam vinden plaats in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, en bij grote belangstelling in de aula van de universiteit, Lutherse Kerk, Singel 411 te Amsterdam. Oraties vinden plaats in de aula.
Voor meer informatie op het gebied van medisch wetenschappelijk nieuws kunt u contact opnemen met de AMC-wetenschapsvoorlichters Edith Gerritsma, Andrea Hijmans en Marc van den Broek
020 566 2929