Ingezonden persbericht


Persbericht

Leeuwarden, 24 juni 2010

Koningin brengt wetenschappelijk Woordenboek der Friese taal online

14de EURALEX International Congress in Leeuwarden

Hare Majesteit de Koningin brengt het wetenschappelijke Wurdboek fan de Fryske taal/Woordenboek der Friese taal online bij het 14de EURALEX International Congress dat van 6-10 juli in het World Trade Center Leeuwarden (WTC) wordt gehouden. De Koningin is aanwezig bij de officiële opening van het congres op dinsdag 6 juli van 16.00-17.30 uur.

150 lezingen, softwaredemonstraties, student papers en posterpresentaties geven een breed overzicht van wat er op dit moment op lexicografisch gebied in Europa speelt. Het complete programmaoverzicht is te vinden op www.euralex2010.nl. Het congres telt zo'n 300 deelnemers uit heel Europa, maar ook uit onder meer Japan, Koeweit, Israël, Cuba en de Verenigde Staten.

Hoofdspreker tijdens de openingssessie is dr. Sarah Ogilvie, van Cambridge University; zij houdt een lezing over de lexicografie van kleine talen, een van de hoofdthema's van het congres. Ogilvie geeft voorbeelden van het bewaren en revitaliseren van talen door middel van lexicografie en participatie van native speakers daarin. Aan het eind van de openingssessie brengt de Koningin het 25-delige Wurdboek fan de Fryske taal/Woordenboek der Friese taal (WFT) online. Dit woordenboek is een hoogtepunt in de Friese lexicografie en uniek voor zo'n kleine taal als het Fries. Het online WFT is na 6 juli te raadplegen via de Geïntegreerde Taalbank van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) te Leiden: http://gtb.inl.nl.

Iedere twee jaar organiseert EURALEX (European Asociation for Lexicography) een internationaal congres in een Europees land. EURALEX houdt zich bezig met theoretische, praktische en historische aspecten van voor het merendeel Europese woordenboeken en lexicografische projecten. Het bestuur van EURALEX heeft de Fryske Akademy gekozen als gastheer voor het congres in 2010. De Fryske Akademy ziet de toewijzing van het EURALEX-congres als blijk van grote en internationale waardering.


---


Noot voor redacties


Noot voor de redactie,