Dura Vermeer

Nijmegen - 06 juli 2010

Innovatief hybride warmtenetwerk voor Nijmegen

Dura Vermeer Ondergrondse Infra ontwerpt en realiseert in Laauwik, de jongste woonwijk van Nijmegen, een zogenaamd hybride warmtenetwerk.

Dit hybride netwerk kan in tegenstelling tot traditionele Stadsverwarming de nieuwe woningen ook koelen. Laauwik wordt een woonwijk in de Waalsprong waar in Fase 1 circa 560 woningen worden gerealiseerd en aangesloten op het warmtenetwerk. In een later stadium worden circa 1300 woningen gerealiseerd.

Flexibel en toekomstbestendig
Afvalverwerking Regio Nijmegen (ARN) gaat op termijn de warmte verzorgen voor het gebied de Waalsprong. In de tussentijd zorgen tijdelijke hulpwarmte centrales voor de nodige energie. Het project is gegund volgens de contractvorm UAV-GC 2005. Dura Vermeer maakt het detailontwerp van het netwerk zo, dat het op verschillende warmtebronnen kan worden aangesloten en dus flexibel en toekomstbestendig is. Tevens werkt zij zowel de lekdetectiesystemen, expansieberekeningen en de voorzieningen uit.

Aanleg
Behalve een stuk pragmatische engineering is Dura Vermeer Ondergrondse Infra ook verantwoordelijk voor de levering en aanleg van het warmtenet inclusief aftakkingen ten behoeve van de huisnaansluitingen. Inmiddels is de realisatie van het netwerk begonnen. Het leidingmateriaal dat gebruikt wordt voor het netwerk is het zogenaamde Staal-PUR-PE. Deze stalen leidingen, in totaal 3800 meter, hebben een isolatie van PUR-schuim, met daaromheen voor de bescherming een buitenbuis van kunststof. Tijdens de distributie van het water gaat er zo nauwelijks warmte verloren. Naar verwachting zal Dura Vermeer Ondergrondse Infra in november het project opleveren.