Fenedex

Nieuwe Europese en Amerikaanse sancties op Iran

5 juli 2010

President Obama heeft op 1 juli nieuwe sancties tegen Iran goedgekeurd. Op dit moment bereidt ook de EU nieuwe economische sancties tegen Iran voor. Deze sancties zullen naar verwachting aanzienlijke gevolgen voor bedrijven hebben.

EU

De Europese Raad heeft op 17 juni een "Verklaring over Iran" aangenomen. Daarin wordt aan de Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken gevraagd maatregelen te nemen ter uitvoering van Resolutie 1929 (2010) van de VN-Veiligheidsraad, "alsmede flankerende maatregelen" (d.w.z. aanvullende sancties). De aanvullende sancties zullen naar het nu uitziet een veel groter deel van de Iraanse economie raken dan specifiek de proliferatiegevoelige nuclaire activiteiten en de ontwikkeling van raketten. Daardoor zullen ook veel meer exporteurs getroffen worden dan tot nog toe het geval was.

Van betrokkenen werd vernomen dat in Brussel op dit moment een ontwerp voor een Raadsbesluit inzake Iran voorligt. Dit gaat verder dan de resolutie van de Veiligheidsraad.

In dit ontwerp wordt ondermeer het volgende voorgesteld:
* elke uitvoer van goederen voor tweeërlei gebruik (dual-use) naar Iran zal verboden worden
* elke vorm van technische bijstand of training in relatie tot zulke goederen wordt verboden
* het leveren van "relevante apparatuur en technologie" aan bedrijven die in Iran actief zijn in de olie- en gassector wordt verboden; het is nog niet zeker of de hele sector onder het nieuwe Raadsbesluit zal vallen of slechts delen daarvan; ook is nog niet bekend wanneer apparatuur "relevant" geacht zal worden; wel is duidelijk dat veel toeleveranciers van de olie- en gassector in Iran hier nadeel van zullen gaan ondervinden
* het is de vraag of er nog gewoon betalingsverkeer met Iran mogelijk zal blijven; het ontwerp Raadsbesluit voorziet in verscherpt toezicht op financiële transacties tussen in de Europese Unie gevestigde banken en banken in Iran of gecontroleerd vanuit Iran; geconfronteerd met zulk verscherpt toezicht is niet uit te sluiten dat veel banken er voor zullen kiezen om dan maar helemaal geen transacties meer met Iran te doen.

VS

Het Europese bedrijfsleven wordt mogelijk ook geraakt door nieuwe Amerikaanse sancties op Iran waarover het Huis van Afgevaardigden en de Senaat het op 24 juni eens werden. Het wetsontwerp (HR 2194) is op 1 juli door President Obama ondertekend (red: update Fenedex). Het bevat vooral aanscherpingen op de al bestaande sancties op Iran waarmee "buitenlandse bedrijven" in de VS gestraft kunnen worden voor hun zakelijke relaties met Iran. Zo kunnen banken, verzekeraars, vervoerders, maar ook andere bedrijven van de Amerikaanse markt worden afgesloten indien zij "dienstbaar" zijn geweest bij de import van geraffineerde petroleum in Iran of het vergroten van de binnenlandse raffinagecapaciteit van Iran.

Nadere informatie
De Europese ontwerpverordening is nog niet openbaar. De Amerikaanse wet is dat wel en te vinden via: http://www.govtrack.us/congress/bill.xpd?bill=h111-2194.

Bron: VNO-NCW