Politie Friesland


Politieberichten van dinsdag 6 juli

Fryslân, 06-07-2010 o Politieberichten van maandag 5 juli 07.00 uur tot dinsdag 6 juli 07.00 uur

Zakelijk conflict aanleiding schietincident

LEEUWARDEN - Vrijdag 2 juli rond 19.30 uur werd via 1-1-2 een melding ontvangen dat er geschoten zou zijn op de Bleeklaan. De vermoedelijke daders waren weggereden in een BMW. Op de Egelantierstraat werd de auto door surveillerende agenten gesignaleerd en staande gehouden. De inzittenden, twee 30-jarige inwoners van Leeuwarden, zijn aangehouden. De technische recherche trof op de Bleeklaan een huls aan. Er vielen geen slachtoffers. Beide verdachten worden op maandag 4 juli voorgeleid aan de officier van justitie in Leeuwarden. Het gebruikte vuurwapen is door de politie in beslag genomen.

Onderzoek recherche

Uit verklaringen van getuigen en verdachten werd duidelijk dat een ex-werknemer, een 17-jarige inwoner van Leeuwarden, rond 19.00 uur in de zaak kwam en naar de directie van het bedrijf had gevraagd omdat hij nog geld van hen toe goed had. De directie was niet meer aanwezig maar één van de directeuren sprak telefonisch nog even met de ex-werknemer en gaf aan dat de 17-jarige maandag maar terug moest komen. De Leeuwarder ging weg maar kwam korte tijd later terug met zijn broer en een vriend. Men was nog steeds verbolgen over het feit dat men geen geld kreeg. Een medewerkster waarschuwde hierop wederom een directeur van het bedrijf. Deze directeur, die in het bezit was van een vuurwapen, nam dit mee en haalde zijn compagnon op. Samen gingen ze in de auto naar het bedrijf op de Bleeklaan. Bij de winkel zag hij de mannen staan en vroeg of ze weg wilden gaan. Om zijn woorden kracht bij zetten schoot de 30-jarige Leeuwarder twee keer. Hij richtte daarbij het wapen op de grond. De ex-werknemer en zijn broer waren niet van plan om weg gaan en de ruzie ging op straat door. Nadat de betrokken partijen wat rustiger waren geworden is men het bedrijf binnen gegaan en is na een gesprek de ruzie bijgelegd.

Op vordering van de officier van justitie heeft de rechter-commissaris de beide verdachten in bewaringgesteld.

Getuige

De politie wil graag in contact komen een man die rond het tijdstip van de schietpartij zijn hond uitliet op de Bleeklaan. Hij kan voor de politie een belangrijke getuige zijn. De politie is te bereiken via het nummer 09.00-8844.

Graffiti spuiters aangehouden

WEST TERSCHELLING De politie heeft in de nacht van maandag 5 juli op dinsdag 6 juli op de Willem Barentszkade twee 21-jarige inwoners van West Terschelling beboet voor het aanbrengen van graffiti op de veerboot de Friesland. Getuigen zagen dat de mannen graffiti aanbrachten op de veerboot en belden met de politie. Agenten hebben de verdachten staande gehouden en een bekeuring voor baldadigheid gegeven. In de loop van de dag gaan de twee Terschellingers de verf verwijderen.

Buspassagier raakt gewond

LEEUWARDEN De politie heeft maandag rond 16.00 uur op het Zaailand geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval waarbij een passagier van een lijnbus een gebroken pols opgelopen heeft. De buschauffeur moest op de kruising het Zaailand Ruiterskwartier een noodstop maken omdat de bus gehinderd werd door een personenauto. Een passagier, een 23-jarige inwoonster van Sint Annaparochie, die in de bus zat viel door de remactie uit haar stoel en raakte gewond. Het slachtoffer is met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Aanrijding met snorfiets

LEEUWARDEN De politie heeft maandag rond 17.30 op de Franklinstraat geassisteerd bij de afhandeling van een aanrijding waarbij de bestuurder van een snorfiets, een 22-jarige (tijdelijke) inwoner van Leeuwarden, tegen een auto was gebotst. De Leeuwarder nam de rotonde Franklinstraat Kanaalstraat in tegengestelde richting en raakte de zijkant van de auto. Aangezien het vermoeden bestond dat de snorfietser alcohol gebruikt had, is hij overgebracht naar het politiebureau voor ademanalyse. Hier blies hij 730 ug/l. De verdachte woonde tijdelijk in Nederland en had geen geldig rijbewijs. Daarom heeft de officier van justitie is hem een boete van 400,= opgelegd.

Inbraak op veerboot

VLIELAND De politie heeft in de nacht van maandag 5 juli op dinsdag 6 juli een 18-jarige inwoner van Amsterdam en een 16-jarige inwoner van Pijnacker aangehouden op verdenking van diefstal op de Havenweg. Surveillerende agenten kregen omstreeks 04.00 uur de melding, dat er was ingebroken op een veerboot van de firma Doeksen. Eenmaal ter plaatse had een getuige de 18-jarige Amsterdammer al staande gehouden. Kort daarop kon de 16-jarige verdachte ook worden aangehouden. Beide verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Rijbewijs ingevorderd na snelheidsovertreding

KORNWERDERZAND De politie heeft maandagmiddag omstreeks 16.00 uur het rijbewijs van een 21-jarige inwoner van Lopik ingevorderd op de Afsluitdijk. De bestuurder reed over de A7 in de richting van Den Oever toen deze met behulp van een lasergun werd gecontroleerd. De bestuurder reed 126 kilometer per uur daar waar 70 kilometer per uur is toegestaan. De bestuurder werd staande gehouden op Breezanddijk alwaar zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd er proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Verkeersongeval met letsel

OPEINDE De politie heeft maandagavond omstreeks 19.30 uur een verkeersongeval met letsel afgehandeld op de Hegewei. Eenmaal ter plaatse bleek dat een 26-jarige inwoner van Drachten met haar motor uit de bocht was gevlogen en in de berm beland. De vrouw klaagde over pijn in haar arm. Met de ambulance is zij overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten voor nader onderzoek.

Zoekactie naar vermiste man

LEEUWARDEN De politie is op zoek naar de 49-jarige Rins Sander uit Leeuwarden. De man was maandagochtend naar zijn werk gegaan. Toen hij na werktijd niet thuis kwam alarmeerde de familie de politie omdat ze zich ernstig zorgen maakten over zijn welzijn. In overleg met de familie werd besloten om een Burgernetactie te starten. Samen met 2222 deelnemers keken de agenten uit naar de heer Sander. Ook werd opwww.twitter.com/meldkamer_frleen twee geplaatst over de vermissing. Ondanks meerdere tips werd de Leeuwarder aangetroffen. Het signalement van de heer Sander is:


- 1.95m lang


- Normaal postuur


- Kort donker haar


- Brildragend


- Zwart t-shirt van het merk G-Star


- Licht kleurige spijkerbroek


- Bruine schoenen van het merk Puma

De heer Sander verplaatst zich vermoedelijk op een grijze herenfiets van het merk Batavus met blauw witte fietstassen.

Heeft u de afgelopen 24 uur de heer Sander nog gezien of weet u waar hij verblijnft? Neem dan contact op met de politie. De politie is te bereiken via het nummer 0900-8844.