Ingezonden persbericht


Fair Wear Foundation ­ perbericht 06 July 2010

Arbeidsomstandigheden prioriteit voor outdoormerken

Jack Wolfskin, Transa en Bierbaum-Proenen sluiten zich aan bij Fair Wear Foundation ­ voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie

Amsterdam, 6 juli 2010 ­ Per 1 juli 2010 sloten drie nieuwe bedrijven zich aan bij Fair Wear Foundation (FWF): het Duitse buitensportmerk Jack Wolfskin, de Zwitserse winkelketen voor buitensportartikelen Transa en Bierbaum-Proenen, een leidende Duitse producent voor beroepskleding.
Manfred Hell, CEO van het bekende outdoormerk met het logo van een pootafdruk, legt uit waarom Jack Wolfskin voor FWF koos: "FWF is een gerespecteerd initiatief dat hoge eisen aan zichzelf en zijn deelnemers stelt. Bovendien zijn er duidelijke overeenkomsten tussen FWFs benadering en het systeem waarmee Jack Wolfskin nu al werkt. Dit maakt implementatie van de FWF richtlijnen veel makkelijker. Jack Wolfskin heeft zijn verantwoordelijkheid voor zowel het milieu als de mensen die onze producten maken altijd heel serieus genomen en beschouwt die als een fundamentele voorwaarde voor een succesvolle ontwikkeling van het bedrijf."
Het komende jaar gaan alle drie de bedrijven aan de slag om de FWF Gedragscode in hun productieketens te implementeren en hun bedrijfsvoering zo aan te passen dat die de verbetering van arbeidsomstandigheden maximaal ondersteunt. FWF zal controleren of ze voldoende vooruitgang boeken.
"Met grote trots verwelkomt Fair Wear Foundation Jack Wolfskin, Bierbaum-Proenen en Transa als nieuwe deelnemers. Wij verheugen ons erop om samen met deze bedrijven aan de slag te gaan en hun inspanningen om arbeidsomstandigheden te verbeteren te ondersteunen en te versterken.' ­ Erica van Doorn, directeur van Fair Wear Foundation. De FWF Gedragscode omvat acht arbeidsnormen, gebaseerd op de ILO conventies en de Universele verklaring van de rechten van de mens. o Vrije keuze van arbeid
o Vrijheid van vakvereniging en recht op collectief onderhandelen o Geen discriminatie van werknemers
o Geen kinderarbeid
o Betaling van een leefbaar loon
o Geen excessieve werktijden
o Veilige en gezonde arbeidsomtandigheden
o Een wettige arbeidsovereenkomst
Bedrijven die zich aansluiten bij FWF zetten een systeem op om de arbeidsomstandigheden in de fabrieken waar ze inkopen in kaart te brengen en waar nodig te verbeteren. Door een lokale klachtenprocedure, intensief contact met locale `stakeholder' organisaties en regelmatige controles van zowel de fabrieken als het merk zelf, gaat FWF na in hoeverre haar deelnemers zich aan de FWF vereisten houden.
1 / 3




Fair Wear Foundation ­ perbericht 06 July 2010

Over FWF:
Fair Wear Foundation (FWF) is een onafhankelijke non-profit organisatie die samen met bedrijven werkt aan betere arbeidsomstandigheden voor kleding- en textielarbeiders. Meer dan 60 deelnemende bedrijven, gevestigd in zes Europese landen, vertegenwoordigen zo'n honderd merken. De productie wordt gemonitord in 15 landen in Azië, Europa en Afrika.