Ingezonden persbericht


Amsterdam, 6 juli 2010

Laatste nominaties Mimeprijs bekend
De VSCD Mimejury heeft de nominaties voor de VSCD Mimeprijs bekend gemaakt. Boukje Schweigman & Theun Mosk zijn genomineerd voor de voorstelling Tussen, Sanne van Rijn en Magne van den Berg van Bellevue Lunchtheater voor De binnenkomst of je gaat tenslotte weer naar huis. René Geerlings is genomineerd voor zijn spel in De binnenkomst of je gaat tenslotte weer naar huis én voor zijn spel in Toneel. Tijdens het Gala van het Nederlands Theater zondag 12 september a.s. wordt bekendgemaakt wie de Mimeprijs in ontvangst mag nemen.

Genomineerd zijn:


- Boukje Schweigman & Theun Mosk voor Tussen
'Wie naar een stuk van Schweigman en Mosk gaat kijken, krijgt telkens weer de indruk getuige te zijn van een heel nieuwe vorm van theater. Zij nemen geen enkel onderdeel van de theatrale ervaring zomaar voor lief en houden geen enkele theatergewoonte voor onveranderlijk. Dat maakt hun werk in het algemeen en deze voorstelling in het bijzonder tot een avontuur. Tussen is een reis door het onbekende: vanaf het moment dat de toeschouwer via allerlei omwegen zelf op een duister toneel belandt tot aan het slot, waarin de spelers zich tussen het publiek op de tribune mengen, is er heel veel gebeurd dat de zintuigen prikkelt en dat de zekerheden ondermijnt. Van desoriëntatie tot harmonie, van indringende muziek tot heftige beweging. Het licht speelt bij dit alles een hoofdrol: het krijgt een haast lichamelijke kwaliteit en het gedraagt zich als een extra personage in de voorstelling. Schweigman en Mosk weten een veelheid aan ervaringen bij elkaar op te tellen en er een mysterieuze eenheid van te smeden. Wat de jury daarbij in het bijzonder waardeert is de volkomen beheersing waarmee zij hun werk doen. Het stuk leeft, beweegt en vibreert, maar tegelijk beseft de toeschouwer dat hier niets aan het toeval wordt overgelaten. Dit maakt Tussen tot een wonderlijke en onvergetelijke belevenis', aldus de Mimejury.


- Sanne van Rijn (regie)en Magne van den Berg bij Bellevue Lunchtheater voor De binnenkomst of je gaat tenslotte weer naar huis De Mimejury aan het woord: 'De binnenkomst of je gaat tenslotte weer naar huis is een synthese van tekst, spel, muziek, regie en scenografie. Het is theater dat schreeuwt dat het theater is; het stelt zich aan, het irriteert, het ontroert, het is gestileerd, het vervreemdt, het is raar. En het raakt heftig. De tekst van Magne van den Berg schept een universum vol verdriet en verlangen waar tedere gevoelens en verloren vriendschap wrang, maar ook liefdevol de ruimte krijgen. De acteurs, René Geerlings en Esther Snelder, in de regie van Sanne van Rijn, bespelen de tekst als een choreografie van emoties. De scenografie, bestaande uit gemanipuleerd daglicht en een eenvoudige grijze inrichting versterkt de sobere, maar keiharde afwijzing die in de lucht hangt. Volgens de jury een heel krachtige vorm van mime; het gezegde krijgt pas betekenis door het ongezegde. In dit geval op een zeer absurdistische wijze, die zó klopt dat het niet leidt tot vervreemding, maar waar je juist in gezogen wordt.'


- René Geerlings voor zijn spel in De Binnenkomst of je gaat tenslotte weer naar huis (Bellevue Lunchtheater, tekst Magne van den Berg/regie Sanne van Rijn) én voor zijn spel in Toneel (Theatergroep Max., concept en regie Jetse Batelaan) 'René Geerlings heeft met zijn bijdrage aan deze twee stukken laten zien dat hij een prachtige mimespeler is. Met volle inzet van zijn fysieke beheersing en met een scherp besef van tijd en ruimte weet hij zijn personages gestalte te geven. De rollen die Geerlings opbouwt zijn sterk en aandoenlijk, ze zijn krachtig en onzeker, ze zijn koninklijk en toch ook een beetje lachwekkend. Met andere woorden; hij maakt er herkenbare mensen van. De stukken waar de jury Geerlings voor nomineert zijn zeer verschillend, maar hij past zich aan de twee werelden die hier worden getoond met een trefzekere souplesse aan. Toch is hij veel meer dan wat je een 'dienstbare speler' zou kunnen noemen. Daarvoor is wat hij laat zien te eigen, te persoonlijk. Je kijkt naar een personage maar je ziet René. René die risico's neemt, René die weet hoe ver je kunt gaan en dan nog een stukje verder gaat. René geeft zich met huid en haar over aan het stuk waarin hij staat en toch beheerst René het spel. En dat maakt het telkens weer een genoegen en een verassing om hem te zien spelen', aldus de Mimejury.

Eerder dit seizoen werd theatermaker Nicole Beutler genomineerd voor haar voorstelling 1: SONGS, a solo with missing choir.

VSCD Mimeprijs
De VSCD Mimeprijs wordt uitgereikt voor de belangrijkste bijdrage aan de mime, bijvoorbeeld op het gebied van uitvoering, regie of choreografie. De VSCD Mimeprijs is voor het eerst uitgereikt in 1986, Ton Kas is de meest recente winnaar.

De jury
De VSCD Mimejury bestaat uit Anne Marie Kalkman (voorzitter), Roy Peters, Frank Noorland, Marijn de Langen en Irene Schaltegger.