Zomeravond in kruidentuin Openluchtmuseum


Avondrondleiding Openluchtmuseum nu in geuren, kleuren én [nieuw] smaken

ARNHEM, 20100701 -- Op dinsdag 6 juli start het Nederlands Openluchtmuseum weer met de populaire avondrondleidingen door de kruidentuin, de kwekerij en langs oude cultuurgewassen. Voor het eerst kunnen bezoekers dag- en avondbezoek combineren met een diner in Herberg de Hanekamp. Speciaal voor de avondrondleidingen stelde onze chef-kok een ambachtelijk en kruidig dagmenu samen. Vooraf een huisgemaakte kervelsoep, gevolgd door een Livar-steak (scharrelvarken) met een smakelijke saliejus. De rondleidingen starten iedere dinsdagavond van 6 juli t/m 17 augustus om 19.00 uur.

Nieuw: geuren, kleuren én smaken
In 2010 is het mogelijk om een dagbezoek aan het Openluchtmuseum te combineren met een informatieve avondrondleiding. Iedere dinsdag van 6 juli t/m 17 augustus zijn deelnemers welkom vanaf 15.30 uur voor ¤ 7,40 (entree & rondleiding, incl. parkeren). In Herberg de Hanekamp wordt een smakelijk menu geserveerd en om 19.00 uur starten de rondleidingen. Zo genieten bezoekers niet alleen van verhalen in geuren en kleuren in de museumtuinen, ze proeven ook de smaken.

Plantaardige immigranten
Dit jaar vertelt het Openluchtmuseum "Verhalen van Immigranten". Dat geldt ook voor de kruidentuin, die staat er vol mee. Het merendeel van onze keuken- en ander kruiden komt oorspronkelijk niet voor in ons land. Zo is kervel afkomstig uit zuid-oost Europa en lavas (maggiplant) zelfs uit West-Azië. De kruidentuin werd in 1927 aangelegd als Oudvaderlandse Cruijdthoff. Waar vroeger de moestuin van landgoed de Waterberg lag, groeien nu meer dan 600 soorten kruiden, struiken en bomen. In de kruidentuin bezoeken we de vijf afdelingen: Kloostertuin, Geneeskruiden, Verfplanten, Keukenkruiden en Legendeplanten.

Kwekerij
In de kwekerij groeien prachtige boerentuinplanten die ook de tuinen van de authentieke gebouwen op het museum opsieren. Daarnaast is het een showcase van de omvangrijke kennis en kunde van de Nederlandse tuinbouw: Zo worden er technieken gedemonstreerd als afleggen, stekken, enten en snoeien. Speciale aandachtstrekker zijn de prachtige snoei­vormen van buxus en taxus.

Oude cultuurgewassen
In het Openluchtmuseum worden gewassen verbouwd die vroeger belangrijk waren voor de landbouw. Denk dan aan huttentut, spurrie en cichorei, maar ook tabak, pastinaak en paardebonen. Die werden geteeld als paardenvoer, mensen raken er verward van. Daar komt de uitdrukking "Hij is in de bonen" vandaan.

Deelname rondleiding
Data | Dinsdagavond: 6, 13, 20 en 27 juli en op 3, 10 en 17 augustus.
Aanvang rondleiding | 19:00 uur, duur ca 1,5 uur.
Deelnamekosten | ¤ 7,40 incl. parkeerkaart. Reserveren voor rondleiding is niet nodig.
Blijft u eten? | Aub reserveren voor diner via website: www.openluchtmuseum.nl of telefonisch: 026-3576100. U bent welkom vanaf 15.30 uur (à ¤ 7,40) welkom in het museum. Komt u eerder, dan betaalt u het normale entreetarief + deelname aan de rondleiding.
Museumkaart | Deelname is gratis voor vrienden van het Openluchtmuseum en museumkaart­houders.

Over het Nederlands Openluchtmuseum
Het Nederlands Openluchtmuseum, opgericht in 1912, is een nationaal museum over de cultuur van het dagelijkse leven van gewone mensen. In en rond authentieke historische gebouwen en met interactieve presentaties komt geschiedenis tot leven. Het museum ontvangt jaarlijks meer dan 450.000 bezoekers en werd in 2005 verkozen tot European Museum of the Year. In 2009 ontving het Openluchtmuseum de BankGiro Loterij Museumprijs.

Nederlands Openluchtmuseum





Ingezonden persbericht