Traditionele overspanning Airborne Wandeltocht geplaatst


OOSTERBEEK, 20100706 -- Als kleine Theo aan het eind van de dag over de Utrechtseweg naar huis toe fietst, ziet hij `m weer staan: de boog. Opgewonden roept hij bij thuiskomst tegen zijn moeder: "Mam, de boog staat er weer" . Met die opmerking weet iedere Oosterbeekse moeder dan, dat daarmee de Airborne Wandeltocht er weer aan komt.

Maandag 5 juli werd de traditionele overspanning voor het Airborne Museum geplaatst met behulp van gemeente, brandweer en een takelbedrijf. Han Jongboer, bestuurslid van de organiserende PSV `Renkum' en verantwoordelijk voor deze klus, kijkt tevreden naar het eindresultaat. Het obligate "hij staat er weer prachtig bij" is ook dit jaar weer van toepassing. Sinds de boog vier jaar geleden geheel werd vernieuwd, is het opzetten een stuk eenvoudiger geworden. Voorheen werd een stalen frame deel voor deel opgebouwd en voorzien van houten panelen. Nu worden de drie hoofdonderdelen in elkaar geschoven en aan het oog onttrokken door een fraai beschilderd en beletterd zeildoek.

Het plaatsen van de boog in de eerste week van juli betekent de opmaat naar de 64e editie van het grootste eendaagse wandelevenement ter wereld. Hoewel het geen jubileumeditie is, verwacht de organisatie dit jaar toch weer meer wandelaars. Voorlichter Roger Beets daarover: "Natuurlijk blijven wij altijd optimistisch, laten we dat voorop stellen. Echter speelt er nu een aantal zaken mee, zoals o.a. het feit dat we begin dit jaar lid zijn geworden van de grootste wandelsportbond van Nederland, de KNBLO, de 'moeder' van de 4Daagse. Hiermee hebben wij bewerkstelligd dat de exposure van de Airborne Wandeltocht onder de wandelaars in Nederland enorm is toegenomen. Verder ondersteunen wij dit jaar het 100-jarig bestaan van Scouting Nederland, o.a. door ze alle ruimte te geven zich op het startterrein te presenteren. Scoutinggroepen uit heel Nederland zijn al jaren vaste gasten bij onze wandeltocht en dat zullen er dit jaar wat meer zijn. Tenslotte hebben de hoge bezoekersaantallen bij het vernieuwde Airborne Museum geresulteerd in meer aandacht voor de Airborne Wandeltocht."

Ook dit jaar zullen weer zo'n 30 muziekkorpsen uit binnen- en buitenland de wandelaars begeleiden. Veel van deze korpsen regelen hun deelname al bij de voorgaande editie, om er zeker van te zijn niet buiten de boot te vallen. Voor hen is deelname aan de Airborne Wandeltocht hèt moment om zich aan duizenden toeschouwers te presenteren. Roger Beets: "De Engelse Cadets, die ieder jaar deelnemen bestaan dit jaar 150 jaar en dat wordt in Engeland uitbundig gevierd. Hoewel er ook nu weer een grote groep overkomt met oud-majoor Tony Trown, zal het jammer genoeg niet leiden tot een grotere deelname. Bezuinigingen en de vakantieperiode van de jongelui zijn hier debet aan. Wel verwachten wij de deelname van een grote groep Engelse politiemensen, die hier activiteiten in het kader van het 60 jarig bestaan van de IPA (International Police Association) zullen ondernemen."

Kaarten voor de Airborne Wandeltocht op 4 september a.s. zijn nu al te bestellen via de website www.airbornewandeltocht.nl of vanaf half augustus bij de bekende voorverkoopadressen in Oosterbeek en omliggende plaatsen.

Airborne Wandeltocht





Ingezonden persbericht