Ingezonden persbericht


Persbericht

Boekpresentatie en aftrap ontwerpateliers Noord-Holland Biënnale 2010. Datum: 6 juli 2010, 17.00 -19.00 uur
Locatie: Burgemeester van Fenemaplein, aan de Boulevard de Favauge in Zandvoort

Denk mee over de toekomst van onze kustplaatsen!

Haarlem - 'niet eenmaal stuitte ik op een fietsende MMarokkaan, barbecueënde Turk, chillende Surinamer, of anderszins recreërende (mediterrane) exoot, niet eenmaal - het weer was subtroopisch, dus daar lag het alvast niet aan'. Dit citaat is van Mohammed Benzakour, afkomstig uit de publicatie Verlangen naar zee. Op 6 juli vindt de presentatie van deze publicatie plaats, in het kader van de Noord-Holland Biënnale (NHBNL.10). Dan geeft Benzakour een voordracht waarin hij zijn visie op de Noord-Hollandse kust nader toelicht. Tevens is op 6 juli de aftrap van de ontwerpateliers, waarin kunstenaars de identiteit van diverse kustplaatsen onderzoeken.

Het eerste exemplaar van Verlangen naar zee wordt overhandigd aan Sascha Baggerman, gedeputeerde Cultuur van de provincie Noord-Holland en wethouder Gert Toonen van Zandvoort. Daarnaast geven deelnemende kunstenaars van de ontwerpateliers een korte toelichting op hun plannen. Vanaf 6 juli wonen en werken deze kunstenaars aan de kust. Op deze manier onderzoeken ze op kritische wijze de identiteit van de kustplaatsen Den Helder, Castricum, Zandvoort en IJmuiden.

NHBNL.10 is één van de activiteiten die door de kustgemeenten worden georganiseerd om samen na te denken over de toekomst. Wat maakt hun kustplaats authentiek en uniek? En hoe kunnen zij hun identiteit in de toekomstplannen versterken? De gemeenten nodigen bewoners, ondernemers, bezoekers en andere belanghebbenden daarom van harte uit om daarover tijdens deze Biënnale met de kunstenaars in gesprek te gaan. De provincie Noord-Holland ondersteunt de gemeenten bij dit culturele traject, omdat het versterken van de kustplaatsen van groot belang is voor het aantrekkelijker maken van Noord-Holland voor bewoners, ondernemers en bezoekers.

Verlangen naar zee bevat essays en gedichten van Mohammed Benzakour, Bas Heijne, Dirk van Weelden en Menno Wigman, waarin zij hun associaties en visie op de zee en duinen weergeven. Daarnaast bevat de publicatie een prachtige fotoreportage van Albert van Westing van de binnenduinrand. Verlangen naar zee is de eerste publicatie van de NHBNL.10 en is één van de inspiratiebronnen voor de ontwerpateliers.

Wat is NHBNL.10?
De beeldende kunstmanifestatie NHBNL.10 heeft dit jaar als thema 'de ontmoeting tussen land en water', waarbij de kuststreek van de Noordzee en het IJsselmeer centraal staan. Gebruik, betekenis, geschiedenis en verwachtingen worden vanuit het perspectief van de beeldende kunst kritisch tegen het licht gehouden. Van 12 september t/m 11 oktober vinden tentoonstellingen, ontwerpateliers en debatten plaats in heel Noord-Holland.

NHBNL.10 wordt georganiseerd door:
De Vishal in Haarlem, de Grote Kerk in Schermerhorn, het Kunstenaarscentrum in Bergen, de Boterhal in Hoorn en Kunst en Cultuur Noord-Holland. Naast de provincie Noord-Holland ondersteunen de volgende instellingen NHBNL.10: Mondriaan Stichting, VSBfonds, Stimuleringsfonds voor Architectuur, SNS REAAL Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland, Lira Fonds en de gemeenten Den Helder, Zandvoort, Castricum, Velsen, Bergen, Haarlem, Hoorn en Schermer.

Bijgesloten beeld: Logo Noord-Holland Biënnale
Vormgeving: More Creative

Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht