Ingezonden persbericht


Persbericht 6 juli 2010

KRW-pilot "Innovaties in 't kwadraat" van start

Nieuwe technieken kunnen emissies van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten vermin- deren. Toch blijven te hoge emissies in een aantal teelten problemen veroorzaken voor de waterkwaliteit. Een grote stap is mogelijk door het slim combineren van verschillende innovaties. In de KRW-pilot "Innovaties in 't kwadraat" werken innovatieve bedrijven en telers samen aan een duurzaam teeltsysteem in prei, peren en aardbeien. Zeven innovatieve bedrijven hebben onder leiding van CLM en DLV Plant de handen ineen geslagen. Zij brengen diverse technieken in. De bedrijven gaan deze uitdaging aan samen met twaalf telers in Brabant, Gelderland en Utrecht. Waterschappen, provincies, landbouwbedrijfsleven en het Agentschap NL ondersteunen het project.
De zeven bedrijven en technieken

· Koppert Biological Systems met verschillende natuurlijke (gewasbeschermings) middelen zoals Trianum, Enzicur, Mycotal, Addit, Savona;

· WUR-PRI BV met sensorgestuurde spuittechniek voor de toediening van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten (Canopy Density Spraying);
· DLV Plant BV met de producten Bodemschat voor bodemverbetering, Aaltjeswijzer voor herkenning en beheersing van aaltjes en Celsapmeting voor de bepaling van nutriëntentekorten;

· Clean Light BV met de curatieve bestrijding van exogene schimmels met behulp van UV- belichting;

· PG Kusters BV met het middel kalkmelk ter bestrijding van vruchtboomkanker;
· Grenzeloos VOF met de Kvik-up techniek voor mechanische wortelonkruidbestrijding;
· Aptiva S.A.R.L. met de zuiveringstechniek voor chemische reststromen. Stappen in gewasbescherming/nutriënten
Bij de toepassing van de innovatieve technieken wordt gewerkt volgens de stappen van geïntegreerde gewasbescherming:

1. Inzetten op preventie van ziekten en plagen en verhogen van de plantweerstand door te werken aan optimale conditie van bodem en gewas.
2. Starten met goed waarnemen van de ziekte of plaag met nieuwe analysetechnieken.
3. Waar mogelijk inzetten van niet-chemische bestrijding van onkruid, ziekten en plagen.
4. Chemisch ingrijpen indien nodig, met innovatieve spuittechniek met sterk verminderde input en emissie.

5. Zuiveren van waterreststromen die toch vervuild zijn geraakt, voordat lozing plaats vindt. Belangrijke vragen
Belangrijke vragen die in de pilot aan de orde komen, zijn: Hoe kan het combineren van innovaties een maximaal effect geven? In hoeverre kunnen de innovaties elkaar versterken en samen de beoogde waterkwaliteit realiseren? En net zo belangrijk: Levert dat ook een kwalitatief goed product en besparingen op voor de telers?

Informatie over de pilot
In 2010 wordt de pilot opgezet en zullen op de Peren-, Prei- en Aardbeiendagen al enkele technieken te zien zijn. In 2011 zal de pilot gedurende het hele teeltseizoen lopen en kunnen telers komen kijken op de pilotbedrijven of de vorderingen volgen via vakbladen en websites van de partners.
CLM en DLV Plant begeleiden het project met ondersteuning van de waterschappen Rivierenland, Brabantse Delta en De Dommel, het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, de provincies Noord-Brabant en Utrecht, de ZLTO, de NFO en Agentschap NL. Het project wordt financieel ondersteund vanuit het kader van het Innovatieprogramma Kaderrichtlijn Water door NL Innovatie in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.