Universiteit Leiden

Bundel Honours Class rechten aangeboden aan vice-rector

De Honours Class 'Comparative and International Insolvency Law' (2009) bood op 1 juli een bundel aan aan vice-rector Rietje van Dam, met daarin de lezingen van alle buitenlandse coryfeeën die in deze class doceerden. De studenten maakten zelf verslagen van de colleges en de daaropvolgende discussies. De bundel bevat dus state of the art inzichten over het internationale faillissementsrecht.

Verschillen

Net als het ondernemerschap heeft het faillissement steeds meer internationale aspecten en vertakkingen. Dat leidt tot ingewikkelde juridische situaties: welke rechter van welk land is bevoegd, welk recht is van toepassing op de afwikkeling van leningen of arbeidscontracten en welke vormen van samenwerking zijn er tussen verschillende rechters en curatoren?

Ondernemingsrecht en bedrijfswetenschappen

De Honours Class 'Comparative and International Insolvency Law' liep van maart tot juni 2009 en werd geïnitieerd door prof.mr. Bob Wessels (Internationaal insolventierecht), ondersteund door dr. Anthon Verweij, promovendus bij het Centrum voor Bedrijfswetenschappen/Leiden Law School.

Tweedaagse bijeenkomst

De Honours Class begon met een tweedaagse bijeenkomst waarop deskundigen uit de advocatuur en van verschillende Nederlandse universiteiten het onderwerp introduceerden en de lastige aspecten van het internationaal faillissement belichtten. Welk criterium geldt voor faillietverklaring, welke belangen worden met faillissement gediend, wat is de rol van de curator, wie houdt toezicht op een curator en in welke mate?

Drie thema's

Met name binnen Europa is door een uit 2002 stemmende verordening sprake van één leidende procedure in het land waar het centrum van de belangrijkste belangen van de gefailleerde ligt, met daarnaast de mogelijkheid van secundaire procedures in andere landen. In deze context kozen de organisatoren kozen voor het uitdiepen van drie thema's:


* de vraag waar het centrum van de belangrijkste belangen ligt, om zo de internationale bevoegdheid van de rechter te kunnen vaststellen
* toepasselijke juridische regels in grensoverschrijdende faillissementsprocedures en
* de coördinatie tussen rechters en curatoren van de procedures ingeval van grensoverschrijdend faillissement.

Internationale deskundigen

Na de tweedaagse bijeenkomst werden de belangrijkste internationale deskundigen op het gebied van het internationaal faillissementsrecht uit vijf landen ingevlogen om een of meerdere colleges te geven. De studenten maakten hier in koppels aantekeningen van en werkten deze later uit. Ze zijn nu gebundeld in de uitgave Comparative and International Insolvency Law; Central Themes and Thoughts, een coproductie van de Universiteit Leiden en INSOL Europe, de Europese organisatie voor professionals die gespecialiseerd zijn in (onder meer) faillissementsrecht. Het International Insolvency Institute (III) sponsorde de kosten van een native redacteur voor de bundel.

Op 1 juli werd de bundel, die gaat over een even fascinerend als ingewikkeld rechtsgebied, aangeboden aan vice-rector Rietje van Dam.

(6 juli 2010/CH)