Universiteit Leiden

Commissie positief over Leids juridisch en criminologisch onderzoek

Het Leids juridische en criminologische onderzoek is van zeer hoge kwaliteit. Dat is het oordeel van een evaluatiecommissie die het afgelopen jaar het onderzoek aan de negen Nederlandse juridische faculteiten heeft doorgelicht. Het positieve oordeel trekt de lijn door van de externe visitatiecommissie Vanistendael van drie jaar geleden.

Algemene uitspraken

De commissie kon door het vergelijkende onderzoek ook uitspraken doen over het Nederlandse onderzoek op het gebied van de rechtswetenschap in het algemeen. Dat is de afgelopen jaren sterk veranderd en dat heeft een gunstig effect gehad. Het is door haar interdisciplinaire en internationale karakter kwalitatief sterker geworden.

Roet in het eten

De commissie heeft in totaal ongeveer zestig onderzoeksprogramma's beoordeeld, meestal goed, een enkele keer excellent en een enkele keer matig. In het algemeen is er veel verbeterd, maar de commissie waarschuwt voor een ontwikkeling die roet in het eten kan gooien: een verdere terugloop van de onderzoeksfinanciering uit de eerste geldstroom. Faculteiten moeten hier op tijd op kunnen inspelen, bijvoorbeeld door het aandeel contractonderzoek in de totale onderzoeksfinanciering (nog) verder te verhogen.

Meer samenwerking

De commissie pleit ook voor meer samenwerking tussen de faculteiten om zo de criteria voor wetenschappelijke kwaliteit af te stemmen en een systeem van peer review voor tijdschriften te ontwikkelen.

De commissie

De commissie bestond uit (emeritus) hoogleraren en een raadsheer van de Hoge Raad:
* A.W. Koers (Universiteit Utrecht, vz.)

* E.A. Alkema (Universiteit Leiden)

* L.J.A. Damen (Rijksuniversiteit Groningen)

* E. Dirix (KU Leuven, raadsheer Hof van Cassatie)
* Dr. Hammerstein (raadsheer Hoge Raad)

* Ph.C.M. Jaspers (Universiteit Utrecht)

* R.H. Lauwaars (voormalig lid Raad van State, lid KNAW)
* S. Parmentier (KU Leuven)

* P.J.I.M. de Waart (Vrije Universiteit).