Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
6 juli 2010 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 29 juni 2010 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Hogere zomerpeilen in Veenweidegebied
Na uitgebreide proeven en een eindevaluatie stelt Gedeputeerde Staten voor doelgericht hogere zomerpeilen in te voeren in het Veenweidegebied. Uit de proeven blijkt dat een hoger zomerpeil bodemdaling kan vertragen. Om rekening te houden met plaatselijke bodemeigenschappen gaat Wetterskip Fryslân dit uitwerken in Watergebiedsplannen. Hiervoor is bestuurlijk overleg noodzakelijk tussen de Provincie en het Wetterskip. Ook is voorgesteld om samen met het Wetterskip een startnotitie op te stellen voor een lange termijn visie op het Fryske veenweidegebied. Provinciale Staten beslist in november van dit jaar over de hogere zomerpeilen waarna de benodigde procedures van start gaan.


2. Snellere hulp Jeugdzorg door minder bureaucratie Alle instellingen binnen de Jeugdzorg in Fryslân werken aan het beperken van de bureaucratie. Doel is dat cliënten door minder bureaucratie sneller worden geholpen. Het Rijk heeft in 2008 een landelijke nulmeting naar regeldruk in de totale keten van de Jeugdzorg uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat de regeldruk door cliënten en professionals als hoog ervaren wordt. Cliënten moeten vaak hun verhaal vertellen en krijgen te maken met veel verschillende hulpverleners. Professionals lopen aan tegen ingewikkelde registratieverplichtingen. Persbericht beschikbaar
Actieplan aanpak regeldruk beschikbaar


3. Toerdata Noord, Toerisme in Cijfers 2010
Toeristen in Fryslân gaven in 2009 ruim 1 miljard euro uit. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Toerisme in Cijfers voor de drie noordelijke provincies. Het aantal overnachtingen steeg met 0,4%. Opvallend is de daling van de werkgelegenheid in de toerisme- en recreatiesector. Vanaf 2005 steeg de werkgelegenheid elk jaar, vorig jaar daalde deze in Fryslân met 0,8%. Persbericht beschikbaar (Frysk. + Nl.)
Onderzoeksrapport beschikbaar


4. Gebiedsontwikkeling Oude Willem stap dichterbij De landbouwenclave Oude Willem ligt in het hart van het Natura2000 gebied Drents Friese Wold. Het is begrensd als Ecologische Hoofd Structuur en heeft o.a. als doel om de natuurlijke waterhuishouding in Oude Willem te herstellen. Deze natuurontwikkeling is vandaag een stap dichterbij te gekomen. Gedeputeerde Staten hebben de reactienota op notitie Reikwijdte en detailniveau gebiedsontwikkeling Oude Willem vastgesteld. De beantwoording op de zienswijzen wordt nu afgewikkeld.


5. Fryslân maakt zich op voor afschaffing strippenkaart De provincie streeft er naar om op 21 oktober de strippenkaart in Fryslân af te schaffen. De uiteindelijke beslissing wordt genomen door het ministerie van V&W na de zomer. Om reizigers op tijd te informeren over de overgang naar de OV-chipkaart, starten provincie en vervoerders half juli met een communicatiecampagne.
Persbericht beschikbaar