Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 170 HZ
Datum: 6 juli 2010

Toeristen spenderen 1 miljard euro in Fryslân

Toeristen in Fryslân gaven in 2009 ruim 1 miljard euro uit. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Toerisme in Cijfers voor de drie noordelijke provincies. Het aantal overnachtingen steeg met 0,4%. Opvallend is de daling van de werkgelegenheid in de toerisme- en recreatiesector. Vanaf 2005 steeg de werkgelegenheid elk jaar, vorig jaar daalde deze in Fryslân met 0,8%.

Accommodaties
Het aantal hotels in Noord-Nederland bleef gelijk ten opzichte van 2008. Het aantal bedden steeg licht met 0,5%. Het aantal hotelovernachtingen daalde in Fryslân met 4%. Ook het aantal overnachtingen op logies- en ontbijtadressen daalde in Fryslân, met 8%. Het aantal overnachtingen op kampeerterreinen bleef nagenoeg gelijk, dat geldt ook voor overnachtingen op groepsaccommodaties.

Watersport
Fryslân telde in 2009 219 jachthavens, op een totaal van 273 in heel Noord-Nederland. Het aantal overnachtingen in jachthavens bleef in Noord-Nederland nagenoeg gelijk op
1.388.000. Daarvan vindt ongeveer 90% plaats in Fryslân. Het aantal brug- en sluispassages is in Noord-Nederland ook ongeveer gelijk gebleven. In Fryslân zijn echter behoorlijk minder passages geteld.

Dagattracties
In tegenstelling tot Groningen en Drenthe noteerde Fryslân een lichte stijging in het aantal bezoekers van dagattracties. Het best bezocht in Noord-Nederland is Dierenpark Emmen. Het drukst bezochte evenement van het Noorden in 2009 was Delfsail. In Fryslân trokken de Harlinger Visserijdagen de meeste bezoekers met 170.000.