Openbaar Ministerie

Breda, 6 juli 2010
18 jaar cel voor overvallers

In de themaweek overvallen in Breda is inmiddels in totaal 18 jaar geëist.

Gisteren stond een 36-jarige man terecht, die in eind maart een Bredaas tankstation overviel. Een verklaring voor de impulsief gepleegde overval kon hij de rechter niet geven, behalve dat hij geld voor drugs nodig had. De 200 euro die hij buit maakte door de medewerkster richting kassa te duwen en het geld uit de la te pakken komt het als aan de officier van justitie ligt, duur te staan; 3,5 jaar celstraf eiste zij. Een winkeldiefstal en twee auto-inbraken verhoogde de strafeis tot vier jaar. Zijn oprechte begrip voor de angst van zijn slachtoffer van de overval deed hier niets aan af.

Vanmorgen moest Tilburger zich verantwoorden voor twee overvallen op een Texaco tankstation. De ontkennende verdachte hoorde zes jaar eisen. De officier benadrukte dat de overvallen gepleegd zijn in een periode waarin Tilburg in de greep was van overvallen. Roadblocks, helikopters en cirkelsurveillances kleurden de stad blauw. Winkeliers hebben vergaande maatregelen moeten nemen. Ook stond de officier stil bij de gevolgen voor de slachtoffers van beide overvallen. Naar aanleiding van camerabeelden herkenden agenten de gebivakmutste verdachte en kon hij worden aangehouden.

Twee woningovervallers kregen vanmiddag ieder vier jaar tegen zich geëist. Bij twee bewoners van een woning in Bergen op Zoom werd midden in de nacht via het balkon een ruit ingeslagen en de woning binnengedrongen. Met geweld en onder bedreiging van een vuurwapen werden bezittingen afgeperst en slachtoffers verwond. Een van de verdachten bekende de overval die uit geldnood gepleegd zou zijn. De andere verdachte, die inmiddels al 145 dagen vastzat bleef zijn betrokkenheid ontkennen en hoorde stoïcijns de eis vier jaar onvoorwaardelijke celstraf aan.

Het OM ziet overvallen als zware criminaliteit en onderstreept in de eisen de ernst en gevolgen voor de maatschappij en de slachtoffers.

Noot voor de redactie (