Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Gowrings Energy Sunseeker wint tweede etappe

Leeuwarden, 6 juli 2010

Binnen vier uur finishte vandaag de solarboat van Gowrings Energy Sunseeker (T81) uit Maasdam in Bolsward. De winnaar van de eerste etappe, het Private Energy Solarboatteam (T83) uit Leeuwarden kwam zeven minuten later over de finish. De tweede en langste etappe van Sloten naar Bolsward over een lengte van 58 kilometer kende verscheidene uitvallers door technische problemen en de harde wind op het Slotermeer. Het gaat om Antwerp Maritiem Academy (T85) , Port of Antwerp solarboat team (A04) en het Braziliaanse team Ipanema (A09).

In de Challenge A kwam het Team Sunrise (A03) uit Terneuzen als eerst over de finish na 5 uur en 24 minuten. Op de voet gevold door Vripack Solarteam (A19) uit Sneek dat twee minuten later finishte. Energa Solar II (B55) uit Polen kwam als eerste team uit de Challenge B over de finish na 5 uur en 45 minuten. Als tweede in de Challenge B finishte ROC van Amsterdam na 6 uur en 24 minuten.

De winnaar van de Challenge A ondergaan hun overwinning nuchter. 'Eigenlijk hadden we dit verwacht want onze boot is gebouwd voor dit soort lange etappes', vertelt begeleider Gillie Maas. Bij aankomst in Bolsward heeft de zonneboot nog maar 1% accucapaciteit, het team heeft effectief gevaren. 'We hebben een cruise controle voor zonneboten uitgevonden, zeg maar een solarcruise. Vanaf de kant kunnen we de boot volledig duurzaam besturen en dus heel effectief varen.'

Het Andela Scheepstechniek team (T89) dat gister nog snelheden haalde van 32 km/u had vandaag minder geluk. Direct na de start kregen zij technische problemen. Op het Slotermeer ontstond brand in de accu waardoor het team niet verder kon.

Woensdag hebben de teams een rustdag in Bolsward. Er wordt een mini zonnebootrace georganiseerd voor basis- en middelbare scholen. De deelnemers kunnen ondertussen sleutelen aan de boot en de accu opladen.

Uitslag Top-klasse

* Gowrings Energy Sunseeker (T81) Maasdam 3:51'.49"
* Private Energy Solarboatteam (T83) Leeuwarden 3:58'.25"
* Delta Loyd Solar Boat Team (T82) Delft 4:12'.45"

Uitslag Challenge A

* Team Sunrise (A3) Terneuzen 5:24'.53"

* Vripack Solarteam (A19) Sneek 5:26'.19"

* Fiten Solarteam (A20) Polen 5:35'.48"

Uitslag Challenge B

* Energa Solar II (B55) Polen 5:45'.24"

* ROC van Amsterdam (B56) Amsterdam 6:24'.46"
* Fachhochschule Emden (B54) Duitsland 6:25'.50"

De uitslagen zijn onder voorbehoud. Kijk voor de meest actuele stand op www.frisiansolarchallenge.nl

EINDE PERSBERICHT