Vier handen spelen Bach op vier orgels


Berry van Berkum en Dirk Luijmes spelen selectie Wohltemperierte Klavier

NIJMEGEN, 20100627 -- Op 6 juli spelen de Nijmeegse musici Berry van Berkum en Dirk Luijmes een selectie van Das Wohltemperierte Klavier van Johann Sebastian Bach op al de vier orgels die in de Sint Stevenskerk aanwezig zijn. Met als finale een vierhandige bewerking van de Ouverture in D groot op het beroemde Königorgel. Dit concert maakt deel uit van de zomerconcertserie 2010 van de Nijmeegse Orgelkring met concerten op alle dinsdagavonden tot en met 7 september. Aanvang 20.30 uur, kosten ¤ 8,- of ¤ 7,- met korting. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang.

`Intellectuele muziek van een enorme schoonheid', zo vat Van Berkum Das Wohltemperierte Klavier samen. Muziek die hem en zijn collega Dirk Luijmes al jaren boeit. Oorspronkelijk schreef Bach in alle 12 majeur en mineurtoonsoorten een preludium en fuga. De muziek was aanvankelijk louter bedoeld als studiemuziek. Desondanks is de muziek van een enorme artistieke waarde, onder meer omdat Bach in de verschillende toonsoorten alle mogelijke stemmingen weet uit te drukken.
Van Berkum en Luijmes hebben acht werken uit Das Wohltemperiert Klavier geselecteerd. Ze spelen het concert bewust met z'n tweeën, om een `droge opsomming te voorkomen.' "Met z'n tweeën bereik je een verlevendiging die ook luisteraars fris houdt."
Bovendien wisselen ze telkens van orgel - ook dat maakt het concert zeer levendig. De Stevenskerk telt vier orgels, het Königorgel, het 17-eeuwse koororgel, het Assendelftorgel in de Zuiderkapel en het Clerinxorgel in de Noorderkapel en ieder orgel heeft zijn eigen klank en mogelijkheden. Van Berkum en Luijmes kiezen secuur het meest geschikte orgel voor de verschillende composities. Zo zal het Preludium en Fuga in F, dat maar een mol bevat, op het koororgel gespeeld worden omdat dit orgel in een oude middentoonstemming is gestemd. Een ander werk, bijvoorbeeld in B majeur met vijf kruizen zou vanwege de stemming veel te agressief op dat orgel klinken, aldus Van Berkum. Dat klinkt wel weer prima op een van de andere drie orgels die in een gelijkzwevende stemming staan.
Het Königorgel biedtt vanwege het drietal klavieren en vrij pedaal extra mogelijkheden, die omdat Van Berkum en Luijmes met z'n tweeën vier handen hebben ten volle benut kunnen worden. Van een trio kunnen ze alle drie stemmen op een ander klavier spelen. Een doorgaans moeilijk hoorbare middenstem kan er dan extra uitgelicht worden door deze met een uitkomende stem te spelen. Bij de finale maken ze van deze extra mogelijkheden grif gebruik van de legio mogelijkheden. Van Berkum en Luijmes hebben een vierhandige bewerking van Ouverture in D groot, BWV 1068 gemaakt en spelen deze quatre mains op het grote Königorgel spelen. Een muzikaal feest.
Berry van Berkum en Dirk Luijmes zijn beide zeer veelzijdige en vernieuwende Nijmeegse musici. Zie voor hun cv's www.berryvanberkum.nl en home.tiscali.nl/dluijmes/

Dit concert maakt deel uit van een groter project dat Berry van Berkum en Dirk Luijmes organiseren met werken uit Bachs Wohltemperierte Clavier. Een integrale uitvoering van de WTC deel I - op twee kistorgels, klavecimbel, piano en clavichord - én een lezing rondom dit bijzondere werk door Joost Langeveld, vindt plaats op 29 augustus a.s. in de De Refter te Ubbergen tussen 12.00 en 15.00 uur. Vanaf nu is er iedere maand (24 maanden lang) een wisselende bijdrage rondom het WTC te verwachten op internet. Zie www.berryvanberkum.nl of www.dirkluijmes.nl.nu

Nijmeegse Orgelkring





Ingezonden persbericht