Gemeente Ede

Nieuwsberichten

dinsdag, 1 juni 2010

Eerste maaironde voor bermen

Door: afdeling Beheer Openbare Ruimte

Op maandag 7 juli start de afdeling Beheer Openbare Ruimte (BOR) met de jaarlijkse (eerste) maaironde voor de bermen. Dit geldt zowel voor de bermen binnen- als buiten de bebouwde kom. De tweede maaironde voor alle bermen is in het najaar.

Natuurlijke bermen

Ede heeft al ruim 30 jaar natuurvriendelijke bermen binnen de bebouwde kom. Deze bermen worden maar 1 of 2 maal per jaar gemaaid. Hierdoor krijgen veel planten de kans om te groeien en bloeien en wordt de berm een geschikte leefplaats voor veel diersoorten. Op de bloeiende planten komen veel insecten af zoals bijen, hommels, zweefvliegen en veel soorten vlinders. Daarnaast leven er ook kleine zoogdieren in de bermen zoals muis, egel en wezel. Vogels eten insecten en de zaden van uitgebloeide bloemen. Met de bermen wordt een stuk natuur in en rond de stad gecreëerd. De bloeiende bermen in Ede zijn uniek en we mogen er best trots op zijn!

Dit jaar strijdt Ede om de titel `Groenste stad` van Nederland in de Entente Florale, dé groenverkiezing van Nederland. Op vrijdag 4 juni komt de deskundige jury naar Ede om het stedelijk groen, de recreatieve voorzieningen, laanbomen, bossen én natuurlijk de bloeiende bermen te bekijken!

Wat bloeit daar?

Eindelijk, na een lange winter met aanhoudende kou en een wisselend voorjaar met zon, kou en regen komen de bermen in bloei. Op de Galvanistraat en sommige wegen in de Vallei (industrieterrein) bloeien de margrieten, het biggekruid en de gele morgenster. Als de zon schijnt is de Veenderweg geel van het biggekruid (deze bloemen gaan alleen open bij mooi weer) gemengd met de paarse bloemen van het slangekruid. Op de J.Th.Tooroplaan is de margriet evenals de roze bloem van de bolderik opvallend aanwezig. Onder de struikenbeplanting langs deze weg staat ook het fluitekruid massaal te bloeien. Op de Keesomstraat staat veel veldsalie met de mooie paars/blauwe bloemen.

Nu gaat binnenkort de eerste maaironde van start.....Het kan voorkomen dat een mooi bloeiende berm tóch gemaaid moet worden. Vaak zijn dit smallere bermen. De begroeiing is dan te hoog en kan bij regen of wind over de rijbaan of het fietspad gaan hangen. Gelukkig dat op deze gemaaide bermen veel planten opnieuw uitlopen en later voor een tweede keer in bloei komen!

In fases maaien

Tijdens de maaironde worden sommige bermen of delen daarvan niet meegemaaid. Dit gebeurt bewust. Wanneer alles in een keer wordt gemaaid verdwijnen alle schuilplaatsen en het voedsel voor de dieren. Bovendien worden dan alle eitjes, rupsen en poppen van vlinders en andere insecten verwijderd die op dat moment tussen de planten zitten. Door de late ontwikkeling van de bermen dit voorjaar zullen er nu meer bermen niet meegemaaid worden dan in andere jaren. De planten op deze bermen kunnen tijdens de zomer doorbloeien en later weer zaad vormen.

Bermen in het buitengebied

De bermen in het buitengebied worden, in tegenstelling tot de bermen binnen de bebouwde kom, niet ingezaaid. Dit is in verband met de floravervalsing. Toch zien we, door het maaibeleid, ook hier de bermen steeds bloemrijker worden. De bermen buiten de bebouwde kom worden over een breedte van ongeveer een meter gemaaid met een klepelzuigkar. Eerst wordt handmatig gemaaid rond al het wegmeubilair, zoals bermplanken en verkeersborden. Hierna maait een zuigcombinatie de rest van de berm. Het maaisel wordt direct in een kar opgezogen en afgevoerd. In het najaar worden de bermen over de gehele breedte gemaaid.

Bij maaiwerkzaamheden langs de weg is het belangrijk dat u de veiligheid in acht neemt. Minder uw snelheid als u langs de maaimachine rijdt. Vooral op de smalle buitenwegen kunnen anders levensgevaarlijke situaties ontstaan!

Vragen

Voor meer informatie over de bermen kunt u bellen met de afdeling BOR van de gemeente. Voor de bermen binnen de bebouwde kom: Peter van Hensbergen, (0318) 43 97 67. Voor de bermen buiten de bebouwde kom: Wiek Timmermans, (0318) 43 97 65 / (06) 53 366 707.