Universiteit Twente

Communicatie in een doe-het-zelfmaatschappij

Toonaangevende communicatieconferentie op Universiteit Twente

07 - 09 juli 2010

Van 7 tot en met 9 juli vindt op de campus van de Universiteit Twente de toonaangevende IEEE International Professional Communication Conference plaats, met als thema `Communication in a Self-Service Society'. De conferentie is bestemd voor communicatieprofessionals, ontwikkelaars van digitale media en wetenschappers.

Het internet rukt steeds verder op in de samenleving. We kunnen online steeds meer zaken regelen en vinden er al onze informatie. In het verleden gingen we om een vakantie te boeken nog naar een reisbureau, waar een speciaal daarvoor opgeleide persoon de vakantie met ons uitzocht. Nu zoeken we zelf op internet een reis en een hotel uit en boeken deze online. Via Google Earth verkennen we thuis alvast de omgeving van het hotel. En informatie over de bestemming zoeken we niet meer op in een gedrukte encyclopedie die is samengesteld door professionals, maar op Wikipedia; een online encyclopedie die wordt samengesteld door haar gebruikers.

Kloof
De samenleving verandert door deze ontwikkelingen steeds meer in een doe-het-zelfmaatschappij. Dat biedt veel voordelen, maar roept ook vragen op. Praktische vragen als: Hoe kunnen overheid en bedrijfsleven optimaal inspelen op deze trend en hoe kunnen zij zorgen dat de juiste informatie bij de juiste groepen terecht komt? Maar er zijn ook meer beschouwende vragen te stellen. Wat betekent deze verschuiving voor onze privacy? Hoe voorkom je dat er een kloof ontstaat tussen mensen die deze nieuwe mogelijkheden moeiteloos kunnen gebruiken en mensen die dat niet kunnen?

Tijdens de IEEE International Professional Communication Conference die van 7 tot en met 9 juli op de Universiteit Twente plaatsvindt, komen deze en andere vragen aan de orde. De conferentie gaat over het ontstaan van een digitale doe-het-zelfmaatschappij en de manier waarop ontwerpers, ingenieurs en communicatieprofessionals consumenten kunnen helpen om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden. Het symposium slaat een brug tussen de praktijk van de communicatieprofessionals, partijen die technische applicaties ontwikkelen en de laatste inzichten uit de wetenschap.

Conferentie
De jaarlijkse IEEE International Professional Communication Conference is wereldwijd een van de meest toonaangevende conferenties op het gebied van technische en professionele communicatie. De IEEE is de grootste ingenieursvereniging ter wereld, met bijna 400.000 leden wereldwijd. De conferentie wordt slechts eens in de vijf jaar in Europa georganiseerd. Dit jaar is de vakgroep Technische en Professionele Communicatie (TPC) van de Universiteit Twente gastheer. Tijdens de conferentie zijn er diverse prominente sprekers, paper- en posterpresentaties en workshops. Meer informatie en het programma vindt u hier.