Gemeente Soest

RMN start proef met het ophalen plastic afval

18 juni 2010

Reinigingsbedrijf Midden-Nederland (RMN) haalt nu eens in de vier weken aan huis plastic afval op. Dat blijkt niet genoeg.

Daarom stemt het college van B&W in met een proef van RMN in Klaarwater, 't Hart en Soestdijk om vanaf 7 juli elke twee weken plastic afval op te halen. De proef duurt een half jaar en moet uitwijzen of tegen aanvaardbare kosten meer plastic wordt opgehaald. Als de proef slaagt, wordt de hogere frequentie wellicht in de hele gemeente toegepast.

Sinds vorig jaar juni wordt plastic afval in de gemeente Soest eens per vier weken opgehaald. Daarnaast zijn er bij winkelcentra en op de Schans containers waar plastic afval kan worden ingeleverd. Deze inzameling voldoet echter niet geheel aan de vraag van inwoners.

Een aantal inwoners heeft laten weten geen plastic afval te scheiden omdat het een groot deel van het afval uitmaakt dat vervolgens vier weken moet worden bewaard. Ruimtegebrek en vrees voor stank spelen hierbij een rol. Door vaker in te zamelen hoopt de gemeente eventuele twijfelaars over te halen tot het scheiden van plastic afval.

Andere gemeenten zijn Soest hierin al voorgegaan. Gemeenten die een `diftarsysteem' toepassen (waar je als inwoner betaalt voor iedere keer of iedere kilo afval die je aanbiedt) halen vaak eens per twee weken op. Maar ook gemeenten in de regio die geen diftar-systeem hebben zoals Baarn of Nieuwegein hebben onlangs besloten het plastic afval om de week op te halen.

Meer plastic inzamelen

Tot nu toe wordt ongeveer 10 kg plastic per huishouden per jaar ingezameld. Als al het plastic afval gescheiden wordt aangeboden, kan dit stijgen tot 40 kg per huishouden per jaar. Om de proef te laten slagen is een inzamelresultaat van 15 kg per huishouden per jaar nodig. De resultaten van de proef worden in januari 2011 bekend gemaakt.

Op basis van de uitkomsten van de proef en eventuele landelijke ontwikkelingen, besluit het college wat er verder met de inzameling van plastic afval gebeurt.

De gemeente heeft RMN gevraagd ook te onderzoeken of de inzamelfrequentie van restafval omlaag kan. Dit zou goed passen in het gemeentelijk duurzaamheidsbeleid en stimuleren tot afvalscheiding. RMN heeft geadviseerd dit voorlopig niet te doen omdat hiervoor nieuwe inzamelschema's moeten worden opgesteld, 16 aparte afvalkalenders moeten worden gemaakt en extra communicatie en handhaving moet plaatsvinden.

Met een lagere inzamelfrequentie van restafval kan EUR 30.000,- per jaar worden bespaard.