Waterschap Aa en Maas

lokale economie

Samenwerking Oeffeltse Raam stimuleert lokale economie

Drie jaar na aanleg is de Oeffeltse Raam een prachtig natuurgebied geworden. Wie hier wandelt of fiets kan verrassende dieren en planten tegenkomen. Bijzonder is ook de manier waarop dit natuurgebied wordt onderhouden. Dat gebeurt in samenwerking met boeren en bedrijven uit de regio. Zo blijft de Oeffeltse Raam mooi en een trekpleister voor toeristen. Een impuls voor de plaatselijke economie!

Lange tijd was de Oeffeltse Raam niet meer dan een kilometerslange, rechte sloot door het boerenlandschap van de gemeente Boxmeer. Om meer ruimte te maken voor de natuur, toverden waterschap Aa en Maas en de gemeente Boxmeer de sloot om tot een natuurstrook van 18 kilometer. Via deze ecologische verbindingszone kunnen dieren en zaden van planten zich makkelijker verplaatsen en beter ontwikkelen. En omdat de beek weer kronkelt, wordt het water langer vastgehouden voordat het uitmondt in de Maas. Dat is goed voor de natuur omdat de kans op droogstand klein is.

ANV Boxmeer
Boeren van aangrenzende percelen maakten de aanleg van de natuurstrook mogelijk door kavelruil. Vervolgens verenigden zij zich in de Agrarische Natuurvereniging Groen Boxmeer. De boeren nemen een belangrijk deel van het onderhoud voor hun rekening. "Als we de natuur haar gang laten gaan, krijgt onkruid vrij spel", legt voorzitter Joop Verdijk uit. "Distels en brandnetels vormen al gauw een plaag en verdringen andere plantensoorten. Bovendien waaien de onkruidzaden de akkers op, waardoor boeren meer gewasbeschermingsmiddelen moeten gebruiken. Dat willen we niet. Daarom maaien we tweemaal per jaar het gras, we maken er balen van en voeren het af. Zo dragen we ons steentje bij om het gebied mooi en gevarieerd te houden."

Machines van Jeroen van den Brand
Aannemer Jeroen van den Brand uit Teeffelen tekende voor de aanleg en het onderhoud van de beek. Hij werkt al jarenlang samen met Aa en Maas. "De Oeffeltse Raam is naast een natuurgebied ook een belangrijke verbinding naar de Maas. Bij grote regenval moet de Oeffeltse Raam het overtollige water kunnen verwerken. Daarom is regelmatig onderhoud belangrijk. Om de loop goed open te houden, trekken we twee keer per jaar met onze graafmachines door het gebied." Het grove materieel staat in schril contrast met de kwetsbare natuur. Toch leveren de onderhoudswerkzaamheden nauwelijks schade op. "We houden zoveel mogelijk rekening met het paar- en broedseizoen. Zo verstoren we de natuur zo min mogelijk."

Trekpleister voor toeristen
Met de ecologische verbindingszone krijgt ook het toerisme in de streek een impuls. Aantrekkelijke wandel- en fietspaden voeren via het natuurgebied naar het centrum van Boxmeer en andere kernen. Dat biedt kansen voor de lokale horeca, middenstand en boeren die hun streekproducten kunnen afzetten. De Oeffeltse Raam biedt dus niet alleen kansen aan planten en dieren, het natuurgebied stimuleert ook de plaatselijke economie. Maar liefst 80% van al het werk dat Aa en Maas laat uitvoeren, komt terecht bij bedrijven in het werkgebied van het waterschap. Maar het belangrijkste vindt Piet Beltman, bestuurder bij Aa en Maas, de betrokkenheid van de omgeving bij het gebied. "De wijze waarop we samenwerken met de lokale aannemer en aangrenzende boeren is uniek. Dit is de kant die we in de toekomst op willen. Natuur is namelijk niet van de overheid of van het waterschap: het is van ons allemaal. Daar mogen we samen van genieten en profiteren."

oefferltse raam.

Maar liefst 80% van al het werk dat Aa en Maas laat uitvoeren, komt terecht bij bedrijven in het werkgebied van het waterschap. Piet Beltman (links), Jeroen van den Brand en Joop Verdijk juichen de goede samenwerking toe voor de Oeffeltse Raam.