Rechtbank 's-Hertogenbosch


Geen straf na dubbele doodslag in Brunssum

âs-Hertogenbosch, 5 juli 2010 - Het gerechtshof âs-Hertogenbosch heeft in hoger beroep een 37-jarige man uit Brunssum ontslagen van alle rechtsvervolging voor het doodsteken van zijn belager. Volgens het hof was er sprake van noodweerexces.

Het hof acht wettig en overtuigend bewezen dat de man op 9 juli 2008 twee mannen in een pand in Brunssum heeft neergestoken. De twee slachtoffers waren samen met twee andere mannen naar dat pand gegaan. Ze waren bewapend met pepperspray, een breekijzer en vergezeld van een op een vechthond lijkende hond. De mannen gingen verhaal halen bij de verdachte en drongen om die reden zijn pand binnen. Eén van de latere slachtoffers heeft de verdachte aangevallen met een breekijzer. De verdachte heeft hem in reactie hierop met een mes gestoken in de hartstreek. Hierna heeft de verdachte, die met pepperspray was bespoten, een tweede man met het mes in de borst gestoken.

De rechtbank oordeelde in 2009 al dat de man tegenover het eerste slachtoffer uit noodweer handelde en ontsloeg hem daarom van alle rechtsvervolging. Ten aanzien van het tweede slachtoffer oordeelde de rechtbank dat de man handelde uit vergelding en legde hem zes jaar gevangenisstraf op. De man ging hiertegen in hoger beroep.

In hoger beroep is de zaak van het doodsteken van het tweede slachtoffer opnieuw behandeld door het gerechthof âs-Hertogenbosch. Anders dan de rechtbank vindt het hof dat de man niet heeft gehandeld uit vergelding, maar dat hij kon en mocht denken dat hij zich, ook na het uitschakelen van zijn eerste belager, nog steeds in een levensbedreigende situatie bevond en zich mocht verdedigen. Door het neersteken van het slachtoffer heeft de man weliswaar excessief geweld toegepast, maar dit is volgens het gerechtshof veroorzaakt door een hevige gemoedsbeweging als gevolg van de aanval . Het hof gaat er vanuit dat de bij de man aanwezige posttraumatische stressstoornis van invloed is geweest op zijn handelwijze. Daarom vindt het gerechtshof dat de man in deze zaak heeft gehandeld uit noodweerexces. Het hof ontslaat de man van alle rechtsvervolging.

LJ Nummer

BN0221

Zie het origineel
Bron: Gerechtshof 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 5 juli 2010 Naar boven