Consumentenbond

6 juli 2010

Uitstel EPD goed voor privacy garanties

De Eerste Kamer wil het Elektronisch Patientendossier (EPD) pas landelijk laten invoeren als, onder meer, goed is nagedacht over het beschermen van de privacy van consumenten. Een goede zet, omdat volgens de Consumentenbond de veiligheid van privé-gegevens van consumenten in de zorg uiterst zorgvuldig geregeld moet zijn.

arts De Eerste Kamer heeft een aantal moties aangenomen die de privacy van consumenten bij het EPD beter garanderen. De Eerste Kamer verzoekt de regering om pas verder te gaan met de voorbereidingen voor het EPD wanneer de Eerste Kamer zich heeft gebogen over het wetsvoorstel. De bond vindt het goed dat de Eerste Kamer wil wachten totdat onder meer aan belangrijke privacywaarborgen is voldaan.

Belangrijke voorwaarden

In principe staat de Consumentenbond positief ten opzichte van invoering van het EPD. De belangrijkste doelstelling van het elektronisch patiëntendossier (EPD) is verkleining van het risico op medische fouten. De Consumentenbond onderschrijft dit streven van harte. Maar er moet wel eerst aan enkele belangrijke voorwaarden worden voldaan op het terrein van privacy, veiligheid en aansprakelijkheid. Dat bepleitte de Consumentenbond vorig jaar tijdens een expertmeeting EPD in de Eerste Kamer.