Gemeente Lelystad

Bewoners met stadsverwarming zijn duurder uit

Woensdag 7 juli 2010

Uit onderzoek blijkt dat inwoners van Lelystad met stadsverwarming jaarlijks gemiddeld 26% duurder uit zijn.

Onderzoek

Het college is op verzoek van de gemeenteraad een onderzoek gestart met als vraag of de woningen die aangesloten zijn op stadsverwarming duurder uit zijn dan woningen die aangesloten zijn op het aardgasnet. In Lelystad zijn ongeveer 5000 woningen op een warmtenet aangesloten. Eigenaar van het warmtenet is NUON. Het warmtenet voorziet de woningen van ruimte- en tapwaterverwarming door levering van warm water.

Tarieven

Toch houdt NUON zich wel aan de overeenstemming die tussen NUON en de gemeente in 1981 gemaakt is. NUON volgt de toegepaste landelijke adviestarieven van EnergieNed, de brancheorganisatie van Energiebedrijven in Nederland. De tarieven die EnergieNed opstelt, worden door alle grote leveranciers zoals NUON en Essent toegepast.

Geen hogere kosten

Dat bewoners duurder uit zijn, is in strijd met het `Niet meer dan anders' principe, dat inhoudt dat aansluiting op stadsverwarming niet tot hogere kosten mag leiden dan aansluiting op gas. Om bewoners met stadsverwarming te beschermen, heeft de Tweede Kamer onlangs de Warmtewet aangenomen. De Warmtewet wordt op dit moment uitgewerkt. Zoals het er nu uitziet, zijn de bewoners met stadsverwarming in de toekomst echter nog steeds duurder uit.

Het college vindt dit niet aanvaardbaar en heeft besloten om het onderzoek onder de aandacht brengen van de Tweede Kamer en bezwaar aan te tekenen tegen de ontwerpregeling.