Gemeente Lelystad

Inrichting versterkt positief stadsbeeld

Woensdag 7 juli 2010

Structuur en imago geven betekenis aan de stad. Het college van Lelystad wil daarom de stad zo ontwerpen en inrichten dat er gevoel en beleving is, ter bevordering van het imago van Lelystad. Daarvoor is een inspirerend boekje gemaakt, dat de kansen inventariseert waarmee bij het verder werken en ontwerpen aan de stad rekening kan worden gehouden. 'Lelystad, pak je kans' heet het boekje.

Specifiek inzicht

Het structuurplan Lelystad 2015 is de basis voor het boekje. Dit plan geeft de kaders en de richting om uit te groeien naar een volwaardige stad. `Lelystad, pak je kans' biedt specifiek inzicht in de kansen voor ruimtelijke ingrepen die de stedelijke ambities versterken, ze zichtbaar en voelbaar maken en bijdragen aan het versterken van een positief stadsbeeld. Een stadsbeeld dat met de marketingcampagne `Lelystad geeft lucht' met allerlei uitingen een gezicht krijgt.

Bijdrage aan beeldvorming

Met ruimtelijke ingrepen kan de identiteit van de stad worden onderstreept. `Lelystad, pak je kans' draagt bij aan de beeldvorming van de stad. Tevens kan het worden gebruikt voor uitwerking van (delen van) het Structuurplan.

Onderzoeken

Op basis van het boekje `Lelystad pak je kans' heeft het college besloten onderzoek te doen naar een drietal beeldbepalende elementen van de stedelijke structuur:

* Er komt een nader onderzoek naar de mogelijkheden om de straalverbindingstoren - in de volksmond vaak nog steeds de PTT-toren genoemd - aan de kust te behouden als beeldbepalende `landmark'. Deze toren is veruit één van de meest opvallende en herkenbare gebouwen van de stad. De toren wordt in het boekje van onschatbare waarde genoemd voor het stadsbeeld en voor het silhouet van Lelystad. De toren is thans geen eigendom van de gemeente. Wil Lelystad de toren behouden dan dient er een beleidsvisie op de ruimtelijke ontwikkeling rondom deze toren te komen.
* Er komt een ontwerpend onderzoek naar de identiteit en herkenbaarheid van de dreven in het algemeen en in het bijzonder van de Warandedreef. De Lelystadse drevenstructuur kan gezien worden als de basis, de ruggengraat van de stad. De ruimtelijke veranderingen ingegeven vanuit o.a. economie, verkeer, beheer en politiek tasten de helderheid van de dreef aan. Dit vraagt om een stevige toekomstvisie.

* Er komt een analyse over de beleving van de grenzen van de stad met een voorstel voor het versterken van de beeldvorming op het moment dat je de stad binnenkomt. Daarvoor is nodig te bepalen waar Lelystad begint. Dat kan zijn het naviduct bij Enkhuizen, Trintelhaven op de Markerwaarddijk, de entrees van de Oostvaardersplassen, een stadspoort op de A6. Grenzen bieden een goede aanleiding om de aandacht op Lelystad te vestigen. Deze grenzen kunnen beter worden benut om de herkenbaarheid en identiteit van de stad te vergroten.

Dialoog met stad

Het boekje `Lelystad, pak je kans' is een uitgelezen kans om juist de ideeën van de inwoners en bezoekers van Lelystad te integreren in de planvorming. Het college wil hierover de dialoog aangaan met de stad. Dit kan door middel van workshops, excursies en `mental map' sessies.