Gemeente Breda

Hoge Vucht krijgt kindvriendelijke route

Deze zomer start de aanleg van de kindvriendelijke route in de Hoge Vucht. De kindvriendelijke route is een looproute die samen met de kinderen van de vijf basisscholen in de Hoge Vucht is ontworpen en voert langs plekken die voor hen belangrijk zijn in hun wijk. Het College van burgemeester en wethouders heeft het definitief ontwerp vastgesteld. Naar verwachting is de route in augustus gereed. De feestelijke opening die samen met de kinderen wordt georganiseerd, staat gepland aan het begin van het nieuwe schooljaar 2010-2011.

Veilig, leuker en beter naar school
âDe kindvriendelijke route in de Hoge Vucht draagt bij aan een veilige woonomgeving voor kinderen. Overigens profiteren ook andere bewoners, zoals ouderen of mindervaliden, van deze verbeteringen in hun buurtâ, volgens wethouder Bob Bergkamp.
Samen met de schoolkinderen van de basisscholen in Wisselaar, Geeren Noord, Geeren Zuid en Biesdonk heeft de Gemeente Breda het ontwerp voor de kindvriendelijke route gemaakt. Via deze route kunnen de kinderen veiliger, leuker en beter van en naar school of naar andere bijzondere plekken in de wijk lopen. De route bestaat uit educatieve en kunstzinnige elementen in de openbare ruimte met speel- en zitelementen en prullenbakken.
De route is toegankelijk gemaakt voor kinderen met een fysieke en visuele beperking. Bij de beoordeling van de toegankelijkheid zijn betrokken: het Bredaas Centrum Gehandicaptenbeleid en Koninklijke Visio, een organisatie voor revalidatie en training van mensen met een visuele beperking.

Masterplan Openbare Ruimte
De kindvriendelijke route is opgenomen in de âOvereenkomst herstructurering Breda noordoostâ en is één van de projecten uit het Masterplan Openbare Ruimte 2020 voor Hoge Vucht, Doornbos en Linie. Bereikbaar, toegankelijk en veilig is één van de themaâs uit het Masterplan. Het uitvoeren van een kindvriendelijke route sluit aan op de ambitie om in het gebied voor voetgangers en langzaamverkeer een netwerk van veilige en uitdagende routes te ontwikkelen. Het staat opgenomen in het uitvoeringsprogramma.

De totale kosten voor de kindvriendelijke route bedragen ⬠480.000. Het merendeel van dit bedrag is afkomstig uit de IPSV-subsidie (Innovatie Programma Stedelijke Vernieuwing) dat de Gemeente Breda en wijkontwikkelingspartners hebben ontvangen van het ministerie van VROM.

Breda, 7 juli 2010