Stichting Bouw Research

Winst met de Wabo: goed bezocht en gewaardeerd

7 juli 2010

Winst met de Wabo: goed bezocht en gewaardeerd

De Wabo leeft en Nederland bereidt zich volop voor op het Omgevingsloket online. Dat blijkt wel uit de grote animo voor de `Winst met de Wabo'-bijeenkomsten: zo'n 3.500 personen deden tot nu toe mee aan de 22 bijeenkomsten. De bijeenkomsten werden kriskras door Nederland georganiseerd; het begon in Hilversum in september 2009 en de (voorlopig) laatste bijeenkomst was 24 juni in Veldhoven. De bijeenkomsten zijn goed bezocht en werden met gemiddeld een 7,3. gewaardeerd. De bruikbaarheid scoorde gemiddeld een 7,1.

De deelnemers aan de bijeenkomsten zijn wel voorzichtig positief over de komst van de Wabo en de mogelijkheden die het Omgevingsloket online hen biedt, maar er zijn ook twijfels.

Volgens het ministerie van VROM kunnen bedrijven wel degelijk voordeel behalen door hun aanvraag goed voor te bereiden en weloverwogen keuzes te maken in de wijze waarop ze hun vergunningen willen aanvragen. Uiteindelijk zal digitaal aanvragen tijd en kosten besparen.

Enkele reacties van deelnemers
Angelique van Wissen (mede-eigenaar Kroon aannemersbedrijf): "Het digitale Omgevingsloket zorgt ervoor dat we overleggen met de klant gemakkelijker en beter kunnen voorbereiden."

Han Nieberg (gespreksleider van het rondetafelgesprek in de workshop `bouwen aan vertrouwen' en werkzaam bij Pepping Bouw): "De Wabo heeft samenwerking tussen aanvrager en bevoegd gezag op de agenda gezet, deze bijeenkomst is hiervan een voorbeeld. Cruciaal in de Wabo is het vooroverleg. Het is wel vreemd dat het bevoegd gezag niet verplicht is tot het voeren van vooroverleg. Het vooroverleg is het instrument voor samenwerking en het bouwen aan vertrouwen. De verwachting is echter niet dat afgezien zal worden van vooroverleg."

Jan Rullens (leidde de workshop demonstratie omgevingsloket bij een aantal bijeenkomsten, projectadviseur bij InfoMil): "Voor een groot deel van de meer eenvoudige projecten zal deze werkwijze toepasbaar zijn en pure winst op gaan leveren. In het begin zal het even wennen zijn, net als met de komst van de AIM (Activiteitenbesluit Internet Module). Over 2 jaar zijn we vast allemaal aan de werkwijze met het Omgevingsloket online gewend en zeggen de meeste gebruikers waarschijnlijk: hadden ze dit niet een paar jaar eerder kunnen bedenken?"

Ron van der Jagt (architect bij Kerssens en de Ruiter Architecten): "De uitleg over het digitale loket was helder en ik zie zeker voordelen. Op het moment dat een bestemmingsplan aangepast moet worden, verwacht ik dat we een en ander gemakkelijker kunnen uitleggen aan opdrachtgevers."

Herman Wanschers (Woonbeheer Borne): "De Wabo is wel een goed initiatief. Ik vraag mij alleen af hoe de gemeente een besluit neemt wanneer er tegengestelde belangen zijn, zoals bijvoorbeeld een te kappen boom op de bouwplaats. Kan de groenman binnen de gemeente dan een bouwvergunning tegenhouden? Dat zou triest zijn."


*Op 22 september vindt nog een Wabo-bijeenkomst plaats in Amsterdam . *

De Wabo treedt per 1 oktober 2010 in werking. Meer informatie hierover vindt u op http://omgevingsvergunning.vrom.nl

Verder volgt een nader te plannen bijeenkomst in de regio Den Bosch. Houd voor meer informatie http://www.winstmetdewabo.nl in de gaten.

Bent u geĂŻnteresseerd in meer? Vul onze poll in!

Graag hoort SBR in hoeverre er interesse is voor een vervolgbijeenkomst op Winst met de Wabo. U kunt dit laten weten door het invullen van twee vragen (klik hier om naar het formulier te gaan). Alvast hartelijk dank!

Wilt u een reactie sturen? Neem dan contact op met Aldo de Jong, telefoon 010 - 206 59 59.

`Winst met de Wabo' is een initiatief van Aedes, BNA, Bouwend Nederland en het ministerie van VROM. De organisatie is in handen van Stadswerk Platform Omgevingsrecht en SBR. De bijeenkomsten zijn financieel gedragen door de gezamenlijke gemeenten uit de regio's, provincies en een aantal milieudiensten en Kamers van Koophandel.