Betere garantie kwaliteit nieuwbouwhuizen

07/07/2010 10:59

Lente-akkoord

Persbericht

Voorburg, 7 juli 2010

Betere garantie kwaliteit nieuwbouwhuizen

KopStaart methode voor controle bouwproces van gezonde, energiezuinige nieuwbouwwoningen

Afzender: Lente-akkoord, te weten Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM, NVB en het ministerie van VROM/WWI

De partners van het Lente-akkoord brengen met VROM-Inspectie, Vereniging Eigen Huis, de Bond Nederlandse Architecten, VACpunt Wonen, Uneto-VNI en Vereniging Leveranciers van Luchttechnische Apparaten de KopStaart aanpak uit, waarmee woningontwikkelaars de kwaliteit van nieuwbouwhuizen kunnen bewaken. Op dit moment voldoet een belangrijk deel van de nieuwbouwwoningen wat ventilatie en energieprestatie betreft niet aan het Bouwbesluit. Dat moet beter, zeker omdat met het Lente-akkoord is afgesproken om in de nieuwbouw een energiebesparing te realiseren van 25% in 2011 en 50% in 2015.

De KopStaart aanpak bestaat uit twintig praktische aandachtspunten voor professionele opdrachtgevers om aan het begin en einde van het bouwproces de opleverkwaliteit van gezonde, energiezuinige woningen te borgen. De aandachtspunten zijn waar nodig praktisch uitgewerkt en toegelicht. De KopStaart aanpak vergemakkelijkt voor ontwikkelaars het waarborgen van de kwaliteit van hun eindproduct. Aan de kop, door kwaliteitseisen voor te schrijven en door bouwers bij de aanbesteding inzichtelijk te laten maken hoe ze de afgesproken opleverkwaliteit zullen realiseren. En bij de staart, door voor de oplevering te controleren of de bouwers de overeengekomen kwaliteit hebben gerealiseerd, zo nodig aan de hand van gecertificeerde kwaliteitskeuringen. De KopStaart aanpak is te downloaden of in gedrukte versie gratis te bestellen via www.lente-akkoord.nl.

Lente-akkoord: onderdeel van Schoon en Zuinig

Het Lente-akkoord is het nationale energiebesparingsprogramma voor de nieuwbouw van woningen en commercieel vastgoed van Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM, NVB en het ministerie van VROM. Het Lente-akkoord heeft als doelstelling: vijfentwintig procent energiebesparing in de nieuwbouw in 2011 en vijftig procent energiebesparing in 2015. Het streven is energieneutrale nieuwbouw in 2020. Het Lente-akkoord voorziet ontwikkelaars, ontwikkelende bouwers en bouwers van de benodigde kennis en inspiratie om verdergaande energiezuinige nieuwbouw in de praktijk mogelijk te maken.

Het Lente-akkoord werkt, samen met de zusterprogramma's 'Meer met Minder' voor de bestaande bouw en 'Energiebesparing Corporatiesector' voor de sociale huurwoningen aan een aanzienlijke energiereductie in de gebouwde omgeving. De drie convenanten zijn in het kader van het regeringsbeleid Schoon en Zuinig in 2008 getekend.





http://www.lente-akkoord.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,