Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 7 juli 2010

Vier jonge UvA-onderzoekers naar buitenland met Rubicon-subsidie

Gepubliceerd op 7 juli 2010

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan vier jonge veelbelovende UvA-wetenschappers een Rubicon-subsidie toegekend. Met deze subsidie krijgen pas gepromoveerde onderzoekers de kans om onderzoekservaring in het buitenland op te doen. Buitenlandse onderzoekers kunnen onderzoek in Nederland verrichten. De gehonoreerden werden geselecteerd vanwege hun talent voor het doen van innoverend en grensverleggend onderzoek. In totaal dienden 155 onderzoekers een onderzoeksvoorstel in. Hiervan ontvingen 35 onderzoekers een beurs van NWO. Bij elkaar krijgen ze 1,7 miljoen euro.

De gehonoreerde UvA/AMC-onderzoekers:

Drs. C.J.J. Boogerd (Geneeskunde): Hoe ontstaan aangeboren hartafwijkingen?
Boogerd gaat de rol van het TBX20 eiwit op de aanleg van hartkleppen en hartspier bestuderen. Het eiwit is mogelijk betrokken bij aangeboren hartafwijkingen. Dit eiwit wordt uitgeschakeld in een muizenhart, om inzicht te krijgen in aangeboren hartafwijkingen. Het onderzoek wordt uitgevoerd aan de University of California, San Diego (VS).

Dr. S. van Gaal (Psychologie): Het meten van bewustzijn in beschadigde en gezonde hersenen
Van Gaal gaat hersenactiviteit meten bij gezonde mensen en bij patiënten met bewustzijnsproblemen. Bijvoorbeeld bij mensen in die in een coma verkeren of in een vegetatieve staat. Hierdoor kan hij achterhalen hoe het brein ons bewustzijn genereert en wat er mis gaat als we het verliezen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan het Neurospin Institute (Frankrijk).

Drs. L. Huijse (Natuurkunde): Vreemde materialen begrijpen met zwarte gaten
Sommige materialen hebben bijzondere eigenschappen. Ze kunnen bijvoorbeeld weerstandsloos stroom geleiden of kennen eindeloos veel laagste energietoestanden. Materialen met dit soort bijzondere eigenschappen zijn vaak nog slecht begrepen. Huijse probeert meer inzicht in deze materialen te krijgen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan Harvard University, Cambridge (VS).

Dr. M.T.M. Mommersteeg (Biologie): Hoe wordt het hart bestuurd? Het ritme en de kracht van het hart worden via zenuwen vanuit de hersenen gestuurd. Mommersteeg gaat bestuderen hoe de verbindingen tussen hart en hersenen tot stand komen en welk mechanisme daaraan ten grondslag ligt.
Het onderzoek wordt uitgevoerd aan het University College London (VK). Bron: UvA Persvoorlichting