ChristenUnie




IJsland: geen klinkende munt, dan de toetreding niet gegund!

IJsland woensdag 07 juli 2010 12:05 In het debat over het verzoek van IJsland om toetreding tot de Europese Unie verwelkomde Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) het toetredingsverzoek van IJsland. Hij gaf wel aan dat toetreding pas daadwerkelijk kan plaatsvinden als het geschil over de zogenoemde Icesave-spaargelden tijdig en geheel afdoende is geregeld. Hij zei:

,,Het verzoek van IJsland om de toetredingsonderhandelingen te kunnen starten is logisch en verdient steun. Het land ligt, in tegenstelling tot Turkije, in Europa en heeft langdurige sociale-economische, culturele en ideologische overeenkomsten met Europa. Ook dat in tegenstelling tot Turkije.

Uiteraard kan de finale toetreding van IJsland plaatsvinden zolang het land aan de Kopenhagen-criteria voldoet. Maar belangrijker nog, wanneer het geschil met Nederland en het Verenigd Koninkrijk over de zogenoemde Icesave-spaargelden tijdig en geheel afdoende is geregeld. De onderhandelingen over de financiële hoofdstukken in de toetredingsovereenkomst mogen pas worden afgesloten als er helderheid en volledige overeenstemming is over de terugbetaling door IJsland van die gelden. Dat is voor mij een keiharde eis. Geen klinkende munt, dan de toetreding niet gegund!"

Eurofractie