Gemeente Stadskanaal

Op veel plaatsen in onze provincie staan weer bomen met gele stippen langs de wegen. Het zijn waarschijnlijk zieke iepen die door de inspecteurs van de Stichting Iepenwacht Groningen gemarkeerd zijn. Deze stichting voert de iepziektebestrijding in onze provincie uit. De inspecteurs gaan minimaal twee keer per jaar bij alle iepen langs. Zieke bomen moeten namelijk snel en zorgvuldig worden opgeruimd om besmetting van gezonde buurbomen te voorkomen. De Iepenwacht Groningen werkt samen met gecertificeerde iepenaannemers die volgens speciale regels werken. Zo willen we samen de iepziekte terugdringen om de karakteristieke iepenboom voor Groningen te behouden.

Aanpak succesvol

De gezamenlijke aanpak van de Stichting Iepenwacht Groningen is succesvol. De afgelopen jaren werden er steeds minder iepen ziek. De cijfers zijn overtuigend. In het jaar 2000 was de uitval door iepziekte nog ruim 10%; in 2009 was dit al gedaald tot minder dan 1%!

Help, ik heb een zieke iep! Wat nu?

Heeft u ook iepen in de tuin of op het erf dan zullen de inspecteurs waarschijnlijk ook bij u langskomen. Natuurlijk bellen ze eerst aan om u te informeren. Als ze zieke bomen aantreffen worden deze gemerkt met een gele of groene stip. Ook wordt u gevraagd een verklaring te tekenen waarmee u afstand doet van de zieke boom of bomen. Bent u niet thuis dan vindt u een brief in de bus met het verzoek deze zo spoedig mogelijk op te sturen of contact op te nemen. Zieke bomen moeten immers snel verwijderd worden om verdere besmetting te voorkomen. Vervolgens zal de iepenaannemer binnen enkele weken de bomen weghalen. Voor u als particulier zijn daar geen kosten aan verbonden.

Melding zieke iepen

Heeft u zieke iepen op het erf en is er nog niemand bij u geweest? Of hebt u zieke of dode iepen in uw gemeente gezien, die nog niet zijn gemerkt? Meldt ze dan aan bij het Meldpunt Iepziekte Groningen via onderstaand adres of telefoonnummer. Zieke iepen kunt u ook rechtstreeks melden via de website www.iepenwacht.nl.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u terecht bij de Meldpunt Iepenziekte Groningen, per adres Landschapsbeheer Groningen, Roderwolderdijk 60, 9744 TH Groningen, T (050) 534 51 99.

* 7 juli 2010