Politie Haaglanden

Persberichten 7 juli

Haaglanden, 07-07-2010

Overleden man is eigenaar restaurant

Den Haag - De man die maandag 5 juli overleden werd aangetroffen in een restaurant aan de Zoutmanstraat, blijkt de 37-jarige Haagse eigenaar van het restaurant te zijn. Maandagavond 5 juli meldde zich om 22.30 uur een 47-jarige Hagenaar bij Bureau Karnebeek aan de Burgemeester Patijnlaan. Hij vertelde dat er iets gebeurd was in een restaurant aan de Zoutmanstraat. Direct gingen politieagenten en een ambulance naar het restaurant, waar ze de overleden Hagenaar aantroffen. Het ambulancepersoneel heeft nog geprobeerd de man te reanimeren, maar dat mocht helaas niet meer baten. Hierop startte de politie direct een TGO (Team Grootschalige Opsporing). Het team gaat er vanuit dat de man door een misdrijf om het leven kwam. De 47-jarige Hagenaar die de melding op het politiebureau deed is aangehouden, op verdenking van mogelijke betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer en zit nog vast. Hij zal donderdag 8 juli worden voorgeleid aan een rechter-commissaris.
Het rechercheteam komt graag in contact met mensen die maandagavond 5 juli gegeten hebben in de pizzeria aan de Zoutmanstraat. Ook spreken zij graag mensen die informatie hebben die belangrijk kan zijn voor het onderzoek. Was u maandagavond een klant in het restaurant of heeft u informatie? Neemt u dan contact op met het rechercheteam van Bureau Regionale Recherche via nummer 090-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Twee jongens beroofd bij tramhalte; getuigen gezocht

Den Haag Twee jongens van 15 en 16 jaar werden dinsdag 6 juli rond 21.10 uur beroofd toen zij bij de tramhalte op de kruising van de Melis Stokelaan met de Beresteinlaan stonden. Drie jongens van 16 à 17 jaar liepen op de twee vrienden af en pakten hen beet. Vervolgens haalden zij diverse waardevolle spullen uit de zakken van het tweetal. Daarna gingen ze ervandoor. De drie daders waren alle drie vermoedelijk van Surinaamse of Antilliaanse afkomst en 16 à 17 jaar oud. De eerste dader was ongeveer 1.80 m lang en had een slank postuur. Hij had kort, donker haar en droeg een petje, een Nike-jas die van boven zwart en van onder wit was en een donkerkleurige broek. De tweede dader was eveneens ongeveer 1.80 m lang, maar had een fors postuur. Hij had kort, donker haar en droeg een rood poloshirt en een blauwe spijkerbroek. Van de derde dader zijn geen nadere gegevens bekend. Bent u getuige geweest van deze beroving of hebt u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de daders? Neem dan contact op met de recherche van politiebureau Beresteinlaan via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Veelpleger aangehouden

Den Haag Een 38-jarige Haagse veelpleger liep dinsdag 6 juli om 20.20 uur tegen de lamp toen hij twee blikjes probeerde te stelen uit een supermarkt aan het Lorentzplein. De medewerkers van de supermarkt hadden de diefstal in de gaten en waarschuwden de politie, die de man vervolgens aanhield en meenam naar het politiebureau. De man wordt woensdag 7 juli voorgeleid. Politie Haaglanden heeft de aanpak van veelplegers tot korpsprioriteit verheven en investeert veel in het oplossen van misdrijven die een grote impact hebben op het veiligheidsgevoel van bewoners. Met het Openbaar Ministerie zijn afspraken gemaakt over vervolging van deze verdachten. Plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) is een van de speerpunten van dit beleid.

Scooterdieven aangehouden

Den Haag De politie hield dinsdag 6 juli om 23.50 uur een 18-jarige Hagenaar en een 20-jarige Katwijker aan als verdachten van diefstal. Een motoragent zag de twee mannen op een scooter rijden zonder kentekenplaat er op. Hij vond dit verdacht en zette de achtervolging in over de Laan van Meerdervoort en de Fahrenheitstraat. Op de Suezkade reden de twee aan de kant van de Newtonstraat het water in. Toen de twee verdachten weer op het droge stonden, hield de agent de mannen aan als verdachten van diefstal. De politie heeft de zaak nog in onderzoek.

Gewonden bij vechtpartij

Den Haag Bij een vechtpartij in de Wagenstraat liepen woensdag 7 juli drie mannen aanzienlijk letsel op. Omstreeks kwart over één s nachts liepen de drie tegen een auto aan. Er ontstond een woordenwisseling tussen het drietal en de inzittenden van de auto. Daarop gingen de drie mannen de bestuurder en diens passagiers te lijf, waarbij zij onder meer hun riemen als wapen gebruikten. Tijdens de vechtpartij raakten echter niet de inzittenden van de auto, maar hun belagers gewond. Een van hen liep een schedelbreuk en een gebroken neus op, terwijl de anderen er vanaf kwamen met respectievelijk een hersenschudding en vermoedelijk een gebroken arm. De mannen van 24, 26 en 34 jaar uit Den Haag en Schiedam zijn bovendien aangehouden. De man met de schedelbreuk ligt nog in het ziekenhuis. De recherche onderzoekt de zaak.

Kwade dronk

Den Haag Een 36-jarige Hagenaar bleek dinsdag 6 juli een kwade dronk te hebben. Een politieagent trof de man omstreeks 17.00 uur gillend aan op de Groenteweg. Toen de agent de man wilde aanhouden wegens openbare dronkenschap, ging de 36-jarige hem direct te lijf. De agent bleek sneller en sterker. Hij hield de man aan, waarna hij een nacht in de cel moest doorbrengen. Vandaag zal de man na verhoor op vrije voeten worden gesteld.

Fietsendief aangehouden

Den Haag Politiemensen hielden in de nacht van dinsdag 6 op woensdag 7 juli een 27-jarige Hagenaar aan die in de Trompstraat een fiets had gestolen en een andere fiets had gesloopt. Agenten werden omstreeks 17.40 uur door de meldkamer naar de straat gestuurd, waar zij verdachte met een fiets zagen lopen. Verderop in de straat lag een fiets waarvan het slot met zoveel geweld was verbroken dat er met de fiets niet meer te rijden viel. Vermoedelijk heeft de man eerst deze fiets geprobeerd te stelen, waarna hij de andere fiets ontdekte. Deze stond waarschijnlijk niet op slot.

Veel verzet bij aanhouding

Den Haag Een 39-jarige man uit Den Haag verzette zich hevig toen hij dinsdag 6 juli werd aangehouden wegens diefstal uit een supermarkt aan De Stede. Het personeel van de supermarkt hield de man rond 17.00 uur aan toen zij hem betrapten op diefstal. De man verzette zich vervolgens met geweld en wist zo de winkel te ontvluchten. Even later kon de politie de man alsnog aanhouden op de Hengelolaan. Opnieuw verzette de man zich met hand en tand, maar hij kon niet voorkomen dat hij werd overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Fietser gewond door aanrijding

Den Haag Een 20-jarige Haagse fietsster raakte woensdag 7 juli om 00.05 uur gewond door een aanrijding met een personenauto. Zij reed zonder verlichting en op de verkeerde weghelft op de kruising van de Valeriusstraat met de Groot Hertoginnelaan. De 22-jarige Haagse bestuurster van de personenauto zag de fietsster te laat en kon een aanrijding niet meer voorkomen. Ambulancepersoneel bracht de fietsster met onbekend letsel naar het ziekenhuis.

Valse naam en ongeldig rijbewijs

Leidschendam Een 39-jarige Voorburgse automobilist kon op dinsdag 6 juli omstreeks 19.30 uur bij een controle op de Sluiskant geen rijbewijs tonen. Hij gaf de controlerende politieagent een valse naam op, omdat zijn rijbewijs al sinds 1999 ongeldig was verklaard. De Voorburger kwam hier echter niet mee weg. Hij bekende al snel dat hij onjuiste gegevens had verstrekt, waarna hij werd aangehouden. Aan het politiebureau kreeg de Voorburger een proces-verbaal voor het rijden zonder geldig rijbewijs en het verstrekken van onjuiste identiteitsgegevens.

Leidschendammer aangehouden voor vernieling

Leidschendam Het kostte de politie woensdag 7 juli omstreeks 02.15 uur weinig moeite om de verdachte van een vernieling op te sporen. Een 40-jarige Leidschendammer had na een ruzie met zijn vriendin enkele ruiten van de centrale toegangsdeur naar een woning aan de Buitenwater ingeschopt en ingeslagen. Hij had daarbij een hevig bloedende wond aan zijn arm opgelopen. Agenten volgden het bloedspoor en kwamen al snel bij de Leidschendammer terecht, die een doek om zijn arm had gewikkeld. Hij had enkele diepe snijwonden aan zijn arm en werd voor onderzoek naar een ziekenhuis vervoerd. Na behandeling werd hij ingesloten op het politiebureau. De politie heeft proces-verbaal tegen de man opgemaakt.

Kleding beschadigd bij winkeldiefstal

Leidschendam Een 35-jarige Haagse nam op dinsdag 6 juli omstreeks 12.45 uur meerdere kledingstukken mee naar een paskamer in een kledingzaak in het winkelcentrum Leidsenhage. Zij verwijderde de veiligheidslabels uit een rok en een broek en verliet met de kleding de winkel. Hoewel het detectiepoortje niet afging, werd zij betrapt door de bedrijfsbeveiliging. De vrouw bekende de broek te hebben gestolen. Zij ontkende echter de rok, die door het verwijderen van het label beschadigd was geraakt, ontvreemd te hebben. De vrouw werd aangehouden en ingesloten op het politiebureau. Zij kreeg een dagvaarding en zal zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

Stevige borrel

Naaldwijk Een 37-jarige man uit Litouwen reed dinsdag 6 juli om 20.00 uur met zijn vrachtwagen met oplegger slingerend over beide rijstroken van de Veilingroute richting Naaldwijk, waarbij de chauffeur rakelings langs de vangrail ging. Agenten lieten hem stoppen en een blaastest doen. Daaruit bleek al snel de oorzaak van zijn weggedrag. Het resultaat van de blaastest was1220 ugl. Het rijbewijs van de man werd ingenomen en hij kreeg een dagvaarding uitgereikt.De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 370 euro.

Met de fiets tegen een auto

Schipluiden Een 28-jarige man botste dinsdag 6 juli om 18.25 uur op zijn fiets tegen de zijkant van een auto, toen deze uit een uitrit reed op de Rotterdamseweg. De man ging met de fiets onderuit en is vervoerd naar het ziekenhuis met vermoedelijk letsel aan de kaak.

Zonnebrillen gestolen

De Lier Bij een opticiën aan de Hoofdstraat bleek woensdagochtend 7 juli om 04.00 uur dat er was ingebroken en dat er nog een onbekend aantal zonnebrillen zijn weggenomen. Er is toegang tot de winkel verschaft door een ruit te verbreken. De politie stelt een onderzoek in.

Rijden zonder rijbewijs

Delft Een surveillerende agent zag dinsdag 6 juli omstreeks 15.00 uur een (voor de politie bekende) jongen rijden. De 24-jarige jongen reed op het achterwiel van zijn snorfiets over het Poortlandplein. Zodra hij de agent zag aankomen, ging hij er vandoor. Na een korte achtervolging reed de agent de Willem de Zwijgerstraat in, waar hij de jongen achter een geparkeerde auto zag zitten. Toen hij zijn rijbewijs moest tonen, bekende de jongen dat hij die niet bezat. Hij werd meegenomen naar het bureau, waar tevens bleek dat de snorfiets opgevoerd was. De jongen mocht met twee processen-verbaal het bureau verlaten.

Vernieling ruit

Delft De politie kreeg dinsdag 6 juli omstreeks 16.00 uur een melding binnen van een vernieling van een ruit op de Surinamestraat. Toen agenten arriveerden, wist een getuige een signalement te geven van een man die even daarvoor, met een grote kei in zijn hand, geschreeuwd zou hebben dat hij de ruiten kapot zou gooien. Aan de hand van het signalement konden de agenten de 47-jarige man even later op de Oostsingel aanhouden. De Delftenaar zal in september voor de rechter moeten verschijnen.

Getuige mishandeling gezocht

Zoetermeer De recherche van Bureau Zoetermeer komt graag in contact met een nog onbekende man die dinsdag 6 juli getuige was van een mishandeling op het Vestingpad. Omstreeks 09.45 uur was een 15-jarige Zoetermeerse een rondje aan het hardlopen rond de Benthuizerplas, toen ter hoogte van de schaapskooi plotseling een man met een bivakmuts uit de bosjes sprong en het meisje een stomp in haar rug en een klap op haar oog gaf. Een onbekend gebleven man (40 à 50 jaar oud met een enigzins gezet postuur) zag het gebeuren en vroeg het meisje hoe het met haar ging, om vervolgens, tevergeefs, achter de verdachte aan te gaan.
Het meisje deed op het bureau aangifte van mishandeling, van de kordate getuige ontbreekt ieder spoor. Ondanks het feit dat hij een bivakmuts droeg, heeft het slachtoffer een goed signalement van haar belager kunnen geven. Het ging om een zeer donkere negroïde man van 20 à 25 jaar oud. Hij was tussen 1.90m en 1.95m lang en had een breed postuur en donkerbruine ogen. Hij was gekleed in een blauwe spijkerbroek en een effen zwart t-shirt.

Bent of kent u de behulpvaardige getuige of heeft u zelf informatie die de recherche kan helpen met het onderzoek? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Zoetermeer via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.