Ingezonden persbericht


Arbeidsmarktpositie hbo'ers in eerste crisisjaar relatief stabiel

Ruim tweederde van de recent afgestudeerde hbo'ers geeft aan dat hun opleiding een goede basis is voor hun verdere ontwikkeling. Dit blijkt uit de HBO-Monitor 2009. Het jaarlijks onderzoek, dat in opdracht van de HBO-raad wordt uitgevoerd door het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Maastricht University, werd eind 2009 ingevuld door ruim 17.000 mensen die het jaar daarvoor hun hbo-diploma haalden.

De vandaag gepubliceerde factsheet over het onderzoek naar de arbeidsmarktpositie van afgestudeerden van het hbo richt zich met name op drie indicatoren:
· Werkloosheid

· Arbeidsvoorwaarden (vaste aanstelling, omvang contract, bruto-uurloon)
· Baan op hbo-niveau

Voor afgestudeerde hbo'ers is er in het eerste jaar van de huidige economische crisis sprake van een stijging van de werkloosheid met 1,9% naar 5,4%. Dit komt met name door een lichte stijging van de werkloosheid onder studenten die een voltijdsopleiding hebben afgerond. Afgestudeerden van een duale of deeltijd-opleiding kennen een zeer lage werkloosheid. Ook zijn er aanzienlijke verschillen per sector. In de agrarische sector daalde de werkloosheid juist, terwijl de meest conjunctuurgevoelige sectoren techniek en economie de grootste stijging vertonen. De kunstsector en de economiesector kennen met ruim 8% de hoogste werkloosheid.

Het aantal arbeidsuren per week is in 2009 onveranderd gemiddeld 35, waarbij eenderde van de afgestudeerde in deeltijd werkt. Het gemiddeld bruto-uurloon daalde licht van ¤ 14,70 naar ¤ 14,40. De verschillen per sector zijn hierbij aanzienlijk; van ¤ 10.40 per uur in de kunstensector tot ¤ 14.60 per uur voor afgestudeerden in de gezondheidszorg. Van de afgestudeerden in 2008 heeft inmiddels 61% een vaste aanstelling.

Van alle hbo-afgestudeerden werkt 83% in een functie waarvoor minimaal een hbo-opleiding is vereist. Van verdringing op de arbeidsmarkt door universitair afgestudeerden is dan ook geen sprake. De aansluiting tussen opleiding en werk is goed; 81% van de afgestudeerden werkt in het eigen vakgebied. Een ruime meerderheid van 69% van de afgestudeerde hbo'ers is dan ook positief over de mate waarin hun recent afgeronde opleiding hen de basis geeft voor hun verdere ontwikkeling.

Het ROA verklaart de succesvolle start van hbo-afgestudeerden op de arbeidsmarkt doordat de hbo-sector er de afgelopen jaren in is geslaagd hun afgestudeerden in belangrijke mate 'recessie-proof'te maken. Verbeterde voorlichting over studie- en beroepsmogelijkheden en het aanbieden van stages die goed aansluiten op de beroepspraktijk spelen hierbij een belangrijke rol.

U kunt de factsheet hier downloaden: http://tinyurl.com/33z6p32