Gemeente Enkhuizen

Enkhuizen ondertekent convenant Ondernemend aanbesteden

Wethouder Boland heeft maandag 5 juli uit naam van de gemeente Enkhuizen het convenant Ondernemend aanbesteden ondertekend. Naast Enkhuizen hebben ook de gemeenten Alkmaar en Hoorn, VNO-NCW West, MKB Nederland Noord-Holland, Bouwend Nederland Regio Randstad Noord, Kamer van Koophandel Noordwest Holland en Vernieuwing Bouw Regio Randstad de samenwerkingsovereenkomst ondertekend met als belangrijk doel het stimuleren van transparantie en professionalisering ten aanzien van het aanbestedingsbeleid.
Innovatieve oplossingen
Met de ondertekening van dit convenant spreken de partijen uit zich in te zetten voor verbeteringen op het gebied van aanbesteden. Daarbij wordt gedacht aan meer transparantie, minder administratieve lasten, aandacht voor innovatie en duurzaamheid, gunnen op waarde en ook kleine en middelgrote bedrijven rele kansen bieden. Wethouder Boland: Met name de aandacht voor innovatie spreekt mij heel erg aan. Een onverwachts idee kan een vernieuwende en frisse kijk op een vraagstuk geven. Het is daarom belangrijk om de bouwwereld meer ruimte te geven voor innovatieve oplossingen in plaats van bestekken helemaal dicht te timmeren. We kunnen van elkaar leren, niet alleen van collega opdrachtgevers, maar zeker ook van opdrachtnemers uit de bouwkolom. En dat onderstrepen we nogmaals met de ondertekening van dit convenant.

Best practices
Het delen van kennis en ervaring is een belangrijke afspraak binnen het convenant. Daarom zullen er bijeenkomsten worden georganiseerd om best practices te presenteren op het gebied van innovatieve contracten en gunnen op waarde. Henry Meijdam, voorzitter van Vernieuwing Bouw Regio Randstad: Er is de afgelopen jaren veel kennis en inzicht ontwikkeld hoe het aanbestedingsproces kan worden verbeterd. Die kennis is onder meer neergeslagen in de Leidraad Aanbesteding Bouwopdrachten die ontwikkeld is door Vernieuwing Bouw. Nu komt het erop aan om deze kennis te verspreiden en ook echt te gaan toepassen. Meer begrip en een betere samenwerking tussen partijen kan immers de katalysator van het vernieuwingsproces zijn. Ik hoop dat dit initiatief brede navolging zal krijgen.