Gemeente Borsele

College Borsele wil aansluiten bij het (energie)besparingsproject `Meer met Minder'

Het college van Borsele wil aansluiten bij het
(energie)besparingsproject `Meer Met Minder' van de provincie Zeeland. Dat heeft het gisteren besloten tijdens de collegevergadering. Hiermee wil de gemeente particuliere woningeigenaren overhalen hun woning te verbeteren, zodat zij naast energie ook geld kunnen besparen. De gemeenteraad beslist op 29 juli of zij met een bedrag van EUR 50.500 willen cofinancieren in het project van de provincie.

De gemeente Borsele is al langer bezig om particulieren te stimuleren hun woning te verbeteren. Zo heeft zij in 2009 een energiemarkt georganiseerd. Ook kunnen inwoners een lening voor Duurzame Particuliere Woningverbetering en een subsidie voor een `maatwerkadvies energiebesparing' aanvragen. Met de gemeentelijke bijdrage voor Meer met Minder zouden tot 140 Borselse woningeigenaren een subsidie kunnen krijgen om hun woning te verbeteren. Het aantal is afhankelijk van de mate van woningverbetering.

Op www.energieloket.nl/zeeland staat alle actuele - algemene en Zeeland specifieke - informatie over energiebesparing in woningen en bedrijfspanden. Tegelijkertijd wordt een Zeeuwse energiepremieregeling geĂŻntroduceerd, de zogenaamde Meer Met Minder premie. Woningeigenaren uit deelnemende Zeeuwse gemeenten kunnen daarmee, bovenop de subsidies van het Rijk, nog eens 700 of 1.400 euro extra subsidie krijgen voor energiebesparende maatregelen in hun huis.

De provincie Zeeland heeft een miljoen euro beschikbaar gesteld om de bestaande woningbouw (energetisch) te verbeteren. Met co-financiering van de gemeenten wil de provincie dit inzetten om particulieren over te halen hun woning te verbeteren. Hierbij wordt aangesloten bij de landelijke `Meer Met Minder' aanpak, waarbij er een Zeeuwse variant komt. Op 6 juli hebben de eerste Zeeuwse gemeenten hun handtekening gezet onder de overeenkomst met de provincie en de stichting "Meer met Minder".