Stichting FOM 7 juli 2010, 2010/23

FOM en TU Eindhoven tekenen Memorandum of Understanding over relocatie Rijnhuizen

De Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben gisteren een Memorandum of Understanding (principeakkoord) ondertekend over de relocatie van het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen naar de campus van de TU Eindhoven. Rector Magnificus Hans van Duijn van de TU Eindhoven en FOM-directeur Wim van Saarloos formaliseerden met de ondertekening op Rijnhuizen de afspraken om het huidige instituut Rijnhuizen in Eindhoven uit te bouwen tot een nieuw FOM-instituut voor fundamenteel energieonderzoek. Met het Memorandum onderstrepen FOM en de TU/e dat zij energieonderzoek zien als een van de speerpunten van hun onderzoeksprogramma.
Figuur 1. Ondertekening Memorandum of Understanding vergroten Figuur 1. Ondertekening Memorandum of Understanding

Ondertekening van het Memorandum of Understanding tot relocatie van FOM-Instituut Rijnhuizen naar de campus van de TU Eindhoven. Prof.dr.ir. C.J. (Hans) van Duijn, rector magnificus TU Eindhoven (links) en dr.ir. W. (Wim) van Saarloos, directeur Stichting FOM (rechts) schudden elkaar de hand.
Fotografie: Ivar Pel
Nationaal coördinerende rol
"Met de oprichting van een instituut voor fundamenteel energieonderzoek wil de Stichting FOM een nationaal coördinerende rol in het energieonderzoek op zich nemen", aldus FOM-directeur Wim van Saarloos tijdens de ondertekening van het Memorandum of Understanding. Het hoofdgebouw van het toekomstige instituut voor fundamenteel energieonderzoek wordt gevestigd in een nog te ontwerpen complex op het TU/e Science Park, vlakbij het bestaande natuurkundegebouw N-laag. Volgens planning opent het instituut voor fundamenteel energieonderzoek in 2015 haar deuren.

De bestaande onderzoekslijnen van FOM-Rijnhuizen op het gebied van fusie-energie en nanolagen voor de computerchipindustrie worden uitgebreid met nieuwe groepen die zich richten op onderzoek naar andere energiebronnen. Het nieuwe energie-instituut zal een nationaal coördinerende rol gaan vervullen. Dat wordt gedaan via focusgroepen (dependances) aan verschillende Nederlandse universiteiten. Het instituut voor fundamenteel energieonderzoek zal nauw samenwerken met bestaande energieonderzoeksinstellingen. Tevens wordt samenwerking gezocht met andere disciplines, zoals de chemie, bio- en technische wetenschappen.

De Stichting FOM zoekt de komende maanden een nieuwe directeur om de missie en structuur van het nieuwe energie-instituut met zijn hoofdvestiging en decentrale focusgroepen vorm te geven. De komende jaren zal die zowel leiding geven aan het bestaande Rijnhuizen, als de samenwerking tussen het nieuwe instituut, de TU Eindhoven en andere universiteiten opzetten. De huidige directeur Aart Kleyn blijft in deeltijd actief als adviseur van de directie en op het wetenschapsgebied van plasma-wand wisselwerking. Zijn nieuwe hoofdtaak zal het directeurschap worden van het van 't Hoff Institute for Molecular Sciences van de Universiteit van Amsterdam. Kleyn zal zijn nieuwe functie in het najaar gaan bekleden.

De Raad van Bestuur van de Stichting FOM neemt de definitieve beslissing over de voorgenomen relocatie van het Instituut voor Plasmafysica wanneer de financiering van het nieuwe laboratorium verzekerd is, en de ondernemingsraad met alle plannen heeft ingestemd.

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
- dr.ir. Wim van Saarloos, directeur Stichting FOM, telefoon (030) 600 12 26.

- prof.dr.ir. Hans van Duijn, rector magnificus TU Eindhoven, telefoon (040) 247 22 40.

- drs. Gieljan de Vries, hoofd publiekscommunicatie, FOM-Instituut Rijnhuizen, telefoon (030) 609 69 02.