Watersportverbond - KNWV

Nederlandse zeilers in ban van hun eigen WK's

woensdag 7 juli 2010

Terwijl het WK voetbal nog in volle gang is, is menig zeiler van de Delta Lloyd Kernploeg volledig in de ban van zijn/haar eigen
wereldkampioenschap. In juli worden maar liefst drie WKâs in
Olympische/Paralympische klassen gezeild: in de Laser Radial,
Paralympische Klassen en 470.

Marit Bouwmeester vaart van 9 t/m 14 juli het WK Laser Radial in het Schotse Largs, tegelijk met de paralympische zeilers die dan in Medemblik het Delta Lloyd WK IFDS (Medemblik) zeilen. En in Den Haag wordt van 12 t/m 18 juli het Delta Lloyd WK 470 gevaren, waar Lobke Berkhout en Lisa Westerhof hun wereldtitel zullen proberen te
verdedigen.

Marit Bouwmeester - Foto Richard Langdon WK Laser Radial: Bouwmeester kan winnen
Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester heeft een bijzonder sterk jaar achter de rug en is erop gebrand dat succes te verzilveren tijdens het WK Laser Radial in het Schotse Largs (9 t/m 14 juli). Bouwmeester eindigde tijdens het WK 2009 in Japan met een vierde plek net buiten de prijzen.

Ze wist daarna echter Sail Melbourne (Australië) en de Delta Lloyd Regatta in Medemblik op haar naam te zetten, waardoor ze zich in de kopgroep van de wereldranglijst mag verheugen. Met dergelijke
prestaties behoort Bouwmeester absoluut tot de medaillekandidaten tijdens het WK Laser Radial 2010.Â
Â
Paralympisch WK - foto Thom Touw Paralympisch WK: Nederlanders kanshebbers op eremetaal
(foto: Thom Touw) Van 9 t/m 14 juli vindt ook het WK IFDS, het WK voor de paralympische zeilklassen, plaats in Medemblik. Voor de Delta Lloyd Kernploeg zullen daar drie 2.4mR-zeilers aan de start verschijnen: Thierry Schmitter, Barend Kol en Andre Rademaker. Schmitter wist dit WK in 2009 op zijn naam te zetten en is dus titelverdediger in Medemblik.

Sonar-zeilers Udo Hessels, Marcel van de Veen & Mischa Rossen (niet lid van de Delta Lloyd Kernploeg), die na het zilver op de Paralympische Spelen in 2004 stopten, besloten onlangs weer samen in de Sonar te stappen en werden tijdens de SOF in Hyeres meteen tweede. Ook zij behoren tot de kanshebbers tijdens het WK IFDS.
Â
Berkhout en Westerhof - foto Richard Langdon WK 470: Nederlandse teams zeilen thuiswedstrijd
(Foto: Richard Langdon) Van 12 t/m 18 juli varen de vier teams van de Delta Lloyd Kernploeg het eerste WK 470 ooit in Nederland
georganiseerd. Den Haag is gastheer en dat betekent een thuiswedstrijd voor de Nederlandse 470-equipe die afgelopen jaar regelmatig trainde in het Nationaal Trainingcentrum in Scheveningen. Lobke Berkhout en Lisa Westerhof zeilen sinds 2009 met elkaar en kenden samen een droomstart door het wereldkampioenschap in de 470 in datzelfde jaar in Denemarken te winnen. Ze zijn een van de favorieten voor de eindoverwinning in eigen land.

Sven en Kalle Coster behoren tot de favorieten bij de mannen in de 470-klasse. De broers hebben hun zinnen gezet op een overwinning tijdens dit wereldkampioenschap op eigen water. De talenten Margriet Fokkema & Marieke Jongens en Steven Krol & Steven Le Fevre zijn relatief nieuw in de kernploeg maar timmeren de laatste tijd behoorlijk aan de weg.

Zo werden Fokkema en Jongens verrassend tweede tijdens de SOF in Hyeres in 2009. Jeugd Wereldkampioenen 2008 Krol en Le Fevre zijn inmiddels de junioren ontgroeid en varen regelmatig top klasseringen.

Zie ook:

* www.topzeilen.tv

* www.watersportverbond.nl/topzeilen

* www.laserworlds2010.co.uk/laserworlds

* ifdsworlds2010.com

* 470worlds2010.com