Woonbond


07-07-2010

Corporaties brengen te hoge verhuurkosten in rekening

Het Gerechtshof Amsterdam heeft op 29 juni in hoger beroep de uitspraak van de kantonrechter bekrachtigd dat woningcorporatie Ymere te hoge verhuurkosten in rekening brengt bij nieuwe huurders. De Huurdersvereniging Amsterdam (HA) wil dat alle corporaties hun verhuurkosten verlagen.

Ymere berekent een nieuwe huurder circa 125 aan eenmalige administratie- en verhuurkosten. Het Hof oordeelt dat de onderbouwing van deze kosten onvoldoende is en acht een bedrag van 26,50 redelijk. De kantonrechter oordeelde op 7 april 2009 al in het voordeel van Bewonersvereniging Nellestein (BVN). Dat vonnis is nu bekrachtigd.

De HA is tevreden met de uitkomst. Deze uitspraak is helder en geeft duidelijk weer dat corporaties niet zomaar allerlei kosten onder de noemer van verhuurkosten in rekening mogen brengen, aldus vice-voorzitter Mohib Abrari. De uitspraak bevestigt bijvoorbeeld dat het onredelijk is dat Ymere kosten die de corporatie aan Woningnet moet betalen vervolgens doorberekent aan een nieuwe huurder. Huurders betalen Woningnet al eenmalig 60 inschrijfgeld. Het hof ziet geen reden dat Ymere bij een verhuring 40 extra Woningnetkosten in rekening brengt.

De strekking van de uitspraak is voor alle woningzoekenden van belang, ook al is de zaak alleen gevoerd voor nieuwe huurders van het Lopikhof. Er zijn grote verschillen tussen de Amsterdamse corporaties, maar de meeste brengen, naar nu blijkt ten onrechte, bijvoorbeeld extra Woningnetkosten in rekening. Bij Stadgenoot bedragen de verhuurkosten 100 tot 120, bij Eigen Haard 110, bij Rochdale 80, bij De Key 75 en bij de Alliantie 63,50.