Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Financiële injectie opleiden procestechnici


Er komt 2 miljoen beschikbaar om voldoende (proces)operators op de Limburgse arbeidsmarkt te krijgen, inclusief de sector nieuwe energie. Deze financiële injectie is nodig omdat er in de toekomst in Limburg een fors tekort aan deze arbeidskrachten dreigt te ontstaan. De gelden komen uit de afroommiddelen van LIOF. Daarvan is 1.380.000,00 afkomstig van het aandeel van de Provincie Limburg en 620.000,00 van het aandeel van het Ministerie van Economische Zaken.

Gedeputeerde onderwijs en arbeidsmarkt Odile Wolfs is blij met deze doorbraak: High Tech en nieuwe energie zijn belangrijke economische peilers in de Limburgse economie. We signaleerden al eerder een dreigend tekort aan operators en zijn aan de slag gegaan met een plan van aanpak License to Operate. Daarin zijn het onderwijs, bedrijfsleven, overheid, UWV en LWV vertegenwoordigd. Ik ben zeer verheugd dat we met het Ministerie van Economische Zaken deze financiële injectie kunnen realiseren. Het verzekert de Limburgse groeiclusters van voldoende én goed geschoold personeel.

De heer Huub Truijen, voorzitter van de stuurgroep Licence to Operate en in het dagelijks leven directeur manufacturing C&I van Sabic Europe: Ik ben erg blij met deze steun voor onze branche! We hebben het keihard nodig. We zien onze operator aantallen de komende jaren fors dalen door de vergrijzing. Door samen met de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven de handen ineen te slaan kunnen we de toekomst voor de procestechniek in Limburg veilig stellen

License to Operate gaat actie ondernemen op een drietal lijnen:
* Het beter benutten van werkzoekenden / werklozen (omscholen);
* Meer aandacht voor procestechniek in het onderwijs (school- en beroepskeuze);

* Kwalitatieve aandacht voor de werkenden in de procestechniek (leven lang leren / bijscholen).

Daarnaast zal veel aandacht besteed worden aan de promotie van de sector procestechniek inclusief nieuwe energie bij scholieren en werkzoekenden.
Berekeningen over de instroom van operators op de Limburgse arbeidsmarkt en de toekomstige vraag naar operators geven aan, dat er bij uitblijven van actie over enkele jaren (ca 4 jaar) forse personeelstekorten in de procestechniek in Limburg ontstaan. De oorspronkelijke raming ging uit van 1275 personen. De economische crisis heeft het moment weliswaar naar achteren verschoven, maar de verwachte tekorten blijven nagenoeg hetzelfde. Recent onderzoek door het kenniscentrum voor de procesindustrie (PMLF) onder Limburgse procestechnologische bedrijven ondersteunt dit beeld.

7-7-2010 11:41