Radboud Universiteit Nijmegen


Vier miljoen voor Radboudonderzoek hersenen en cognitie

De Radboud Universiteit Nijmegen ontvangt vier miljoen euro voor nieuwe projecten in hersenonderzoek. Daarmee gaan acht onderzoeksteams onderzoeken starten die nieuwe inzichten moeten opleveren over wat in de hersenen gebeurt bij het verrichten van verschillende taken, hoe hersengebieden samenwerken, de rol van genen bij het ontstaan van ADHD, hoe we woorden leren, wat bijvoorbeeld de invloed is van antidepressiva op het ongeboren kind en hoe motorische inbeelding motorische inbeelding kan worden ingezet voor revalidatie van kinderen met een motorische beperking.

Merendeel van de subsidies naar Nijmegen
Het onderzoeksgeld komt van het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie. De subsidies zijn bedoeld voor geïntegreerd interdisciplinair onderzoek op het gebied van hersenen en cognitie dat moet bijdragen aan nieuwe inzichten in de verbinding tussen het cognitief functioneren van mensen en neurale substraten (de hersenen en het zenuwstelsel). Van de in totaal veertien toegekende projecten zijn er acht voor Nijmeegse onderzoekers. Vijf van hen zijn verbonden aan het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, twee aan het Behavioural Science Institute en een aan het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences. In totaal gaat het om zo'n vier miljoen euro.

Internationale beoordeling
De onderzoeksvoorstellen zijn beoordeeld door een internationale commissie van wetenschappers. Dat meer dan de helft van de projecten is toegekend aan de Radboud Universiteit, onderstreept de kwaliteit en de reputatie van het hersenonderzoek in Nijmegen en de bijzondere positie in Nederland. Het onderzoek naar de bouw en het functioneren van de hersenen, cognitie en gedrag is een belangrijk speerpunt van de Radboud Universiteit.

Een overzicht van de gehonoreerde projecten en de onderzoekers vindt u op: http://www.hersenenencognitie.nl/websites/nihc.nsf/pages/WEBR_86YGJS




Radboud Universiteit Nijmegen