Raad voor de Rechtspraak


Rechtspraak ontwikkelt visie op rol in de toekomst

's-Gravenhage, 7 juli 2010 - Kernwaarden versterken en een flexibele opstelling om optimaal te kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Dat zijn de pijlers waar de Rechtspraak haar visie voor de komende tien jaar op baseert. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde Visie op de rechtspraak.

De visie is het resultaat van een door de Rechtspraak uitgevoerde brede toekomstverkenning. In een intensief traject zijn er vele thema's verkend waarbij zowel Rechtspraak-medewerkers als externe belanghebbenden betrokken zijn geweest. Aanleiding voor de toekomstverkenning was de behoefte om op basis van ontwikkelingen in de samenleving een visie te ontwikkelen op het rechtspreken en de organisatie daarvan.

Kernwaarden
Het benadrukken van de kernwaarden (onafhankelijkheid, onpartijdigheid, integriteit en professionaliteit) versterkt het vermogen van de Rechtspraak om nauw aan te sluiten bij behoeften en problemen in de samenleving. Tussen deze pijlers bestaat ook een zekere onderlinge spanning. Erik van den Emster, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak: "De eerste pijler vraagt onpartijdigheid en distantie, de tweede juist betrokkenheid. De Rechtspraak zal daar een balans in moeten vinden."

Stabiliteit
De keuze voor juist deze uitgangspunten is volgens Van den Emster ingegeven door de hedendaagse maatschappelijke en politieke dynamiek. "Er is enerzijds behoefte aan stabiliteit. Die wordt bevorderd door de kernwaarden van de Rechtspraak te benadrukken. Anderzijds heeft de Rechtspraak een rol bij het meehelpen oplossen van problemen in de samenleving. En invulling van die rol dient afhankelijk te zijn van de problemen die spelen," aldus Van den Emster, "en niet van de organisatiestructuur." Zo kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat steeds weer een andere rechter over zaken met betrekking tot hetzelfde kind oordeelt. Hiermee kan het maatschappelijke rendement, en daarmee het belang, van de rechtspraak voor de samenleving worden vergroot.

Flexibel
Het verhogen van de effectiviteit van rechtspraak vormt een wezenlijk onderdeel van de nieuwe visie. Hierbij kan men denken aan het verkorten van doorlooptijden, nog duidelijker motivering van beslissingen en uniforme rechtstoepassing. De Rechtspraak ambieert in 2020 een flexibele organisatie te zijn waar thematische behandeling van zaken mogelijk is.
De visie is noodzakelijk abstract van karakter en schetst een beeld van de Rechtspraak in 2020. De visie krijgt een concrete vertaling in de Agenda van de Rechtspraak 2011-2014 en de daaropvolgende strategische agenda's. Deze agenda's vormen op hun beurt weer de basis voor de jaarplannen van de Rechtspraak.

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 7 juli 2010 Naar boven