Rijksoverheid


Toespraak Minister Hirsch Ballin bij ondertekening Convenant Criminaliteit op Bouwlocaties

Toespraak | 07-07-2010

Dames en heren,

Welkom op deze indrukwekkende bouwplaats, van waaruit de nieuwbouw van de departementen van Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties omhoog schiet. De bouw van de betonnen kernen is inmiddels gevorderd tot de 23ste etage en, zo heb ik me laten vertellen, gemiddeld elke zes werkdagen komt er weer een nieuwe laag bij - in tweevoud. Het complex is al van verre te zien en de twin towers in wording zijn bezig hun plek te veroveren in de steeds imposanter wordende skyline van Den Haag.

We zijn er nog niet - we moeten immers nog doorklimmen tot 146 meter hoogte. U kunt zich ongetwijfeld voorstellen wat een enorme hoeveelheid bouwmaterialen en apparatuur hierbij in het spel zijn. Op bouwplaatsen als deze ligt - in meerdere opzichten - voor tonnen aan waardevolle spullen. En dat trekt, helaas, ook mensen aan met minder nobele bedoelingen. Volgens de recente Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven vonden in de bouwsector afgelopen jaar zo'n 26.000 diefstallen plaats, met een totale schade van om en nabij de 38 miljoen euro. Dat is een flink bedrag. Het maakt duidelijk dat het geen overbodige luxe is dat wij hier vandaag bijeen zijn om een convenant te tekenen, met als doel de criminaliteit op bouwlocaties terug te dringen.

Dat dit kan, bewijst de bouwplaats van dit JuBi-complex. Met een aantal effectieve preventiemaatregelen is men er in geslaagd de hoeveelheid gestolen goederen van dit terrein tot vrijwel nul te beperken. Nu bent u vast benieuwd hoe de projectorganisatie van JuBi dit heeft aangepakt. Ik zal een aantal maatregelen noemen:

* Zoals u kunt zien, is het terrein omgeven door hoge, dichte schotten. Van de buitenkant heb je nauwelijks zicht op wat er eventueel aan interessante materialen of apparatuur op de bouwplaats aanwezig is. De hoogte van de schotten maakt het bovendien lastig om er overheen te klimmen.
* Langs de gehele omheining hangen camera's. Met behulp van gevoelige sensoren geven die ook 's nachts een duidelijk beeld van wat zich op en om de bouwplaats afspeelt. De beelden worden bekeken in de meldkamer van een particulier beveiligingsbedrijf. Zodra de surveillanten iets bespeuren wat het daglicht niet kan verdragen, sturen ze hun collega's erop af.

* De verschillende ingangen van het bouwterrein worden bewaakt. Ze gaan alleen open voor aangekondigd bezoek. De projectorganisatie weet precies wie er op een dag allemaal langskomen om iets af te leveren of op te halen. Voorraden van materialen worden ook bewust beperkt gehouden.

* Een gevoelig punt is de interne criminaliteit, waar jaarlijks zo'n 5 procent van bouwbedrijven mee te maken krijgt. Ook hier laat JuBi zien dat je op een simpele, maar doeltreffende manier het risico flink kunt beperken. Werknemers kunnen niet parkeren op of nabij de bouwplaats. Wie met de auto wil komen, kan deze kwijt op een locatie aan de Binkchorstlaan. Het laatste stukje naar de bouwplaats - en weer terug - gaat dan per dienstfiets. Dat maakt het moeilijk, zo niet onmogelijk, om er met bouwmaterialen vandoor te gaan.

Dit alles heeft ertoe geleid dat in twee jaar tijd van deze grote bouwplaats, waar dagelijks zo'n 250 à 300 medewerkers actief zijn, nog niets substantieels is gestolen.

Dit lijkt me een mooi en inspirerend voorbeeld voor alle bij het convenant betrokken partners. Actief bijdragen aan het terugdringen van de criminaliteit doet u uiteraard, zoals het convenant dat zo fraai formuleert, vanuit uw maatschappelijk verantwoord ondernemerschap. Maar tegelijkertijd levert het ook concreet iets op: aanzienlijk minder schade voor de sector.

Voordat we, als publieke en private partners, zo meteen overgaan tot de ondertekening van het convenant, wil ik op een drietal punten uit dit convenant nog wat nader ingaan.

* De aangiftebereidheid bij diefstal is laag. Slechts één op de drie bouwbedrijven maakt daadwerkelijk melding van een geval van diefstal. Dat kan beter - en dat moet ook beter. Ik wil u dan ook aansporen uw leden op te roepen om toch vooral aangifte te doen. Van mijn kant kan ik u melden dat ik in kaart laat brengen tegen welke problemen bedrijven die aangifte willen doen op dit moment nog aanlopen. Deze knelpunten wil ik - zo mogelijk - snel uit de wereld helpen.

* Uit de Monitor Criminaliteit bedrijfsleven blijkt dat nog altijd één derde van alle bouwbedrijven geen preventieve maatregelen neemt. U hebt zojuist kunnen horen hoe enkele nog niet eens zo heel ingrijpende maatregelen al erg doeltreffend kunnen zijn. Ik hoop en verwacht dat voor bedrijven die nog niet zo actief zijn op dit terrein dit convenant een stimulans zal zijn om óók effectief aan preventie te gaan doen. Daarbij denk ik overigens ook aan maatregelen die moeten voorkomen dat boven- en onderwereld in deze voor de economie zo belangrijke sector met elkaar verweven raken.
* Bouwondernemers die hun bedrijf veiliger willen maken, kunnen daarbij ondersteuning krijgen in de vorm van de Handreiking Beveligen van Bouwlocaties. De politie heeft toegezegd om met prioriteit één te reageren op geverifieerde meldingen van inbraak of diefstal bij bedrijven die deze Handreiking integraal hebben toegepast. Ik ben blij met die toezegging en ga ervan uit dat ze een extra stimulans zal zijn voor bouwbedrijven om met de Handreiking aan de slag te gaan.

Tot slot nog dit: met het tekenen van dit convenant, is de bouwplaats uiteraard nog niet veilig. Om in bouwtermen te blijven: de architect heeft zijn werk gedaan, de bouw kan beginnen. Laten we met z'n allen hard werken aan de uitvoering van dit convenant, zodat er binnen enige tijd - net als op deze bouwplaats - een architectonisch indrukwekkend, maar vooral ook veilig gebouw zal staan!