Nederlands Jeugdinstituut


Interculturele competenties voor de jeugdsector

Inventarisatie scholing in interculturele competenties

Goed opgeleide professionals kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het gezond opgroeien van migrantenjeugd. Om migrantenjeugd en hun ouders te bereiken en optimaal te begeleiden zijn interculturele competenties van professionals noodzakelijk. Deze competenties blijken niet altijd toereikend. De basis voor het verwerven ligt bij initiële opleidingen en bij- en nascholing. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft, in samenwerking met verschillende kennispartners, een inventarisatie gemaakt van scholing in interculturele competenties. Naast een goed overzicht biedt deze inventarisatie ook inzicht op de kwaliteit van het aanbod. Parallel zijn interculturele competentieprofielen ontwikkeld.

Meer aandacht

Professionals ervaren communicatieproblemen en vinden het moeilijk migrantenjeugd en hun ouders te bereiken. Daarom is het van belang meer aandacht te besteden aan interculturele competenties. Zowel tijdens de opleiding - het initieel onderwijs - , als tijdens bij- en nascholing. Het gaat om relevante opleidingen op MBO-, HBO-, en WO-niveau. De inventarisatie van scholing in interculturele competenties is bedoeld voor opleiders, ontwikkelaars en professionals in de jeugdsector die op zoek zijn naar scholing. Naast de inventarisatie zijn interculturele competentieprofielen voor het preventieve en ontwikkelingsgerichte jeugdbeleid ontwikkeld. De profielen geven een beeld van de kennis, houding en vaardigheden die nodig zijn om met migrantenjeugd en hun ouders te werken. Er zijn ook profielen ontwikkeld voor teamleiders en managers. Deze bieden belangrijke aanknopingspunten voor de invoering van interculturele competenties op de werkplek. Binnen deze projecten werkte het Nederlands Jeugdinstituut samen met E-Quality, FORUM, Mikado, Movisie, Pharos en RIVM-Centrum Jeugdgezondheidszorg.

`Diversiteit in het Jeugdbeleid'

De inventarisatie is onderdeel van het programma `Diversiteit in het Jeugdbeleid' van ZonMw. Dit programma wil een bijdrage leveren aan het verbeteren van de positie van migrantenkinderen- en jongeren in het jeugdbeleid, het verminderen van hun maatschappelijke achterstand en het voorkomen van polarisatie en radicalisering. Een van de drie programmalijnen is `Intercultureel Vakmanschap'. Hierin staan de competenties en de scholing van professionals centraal. De inventarisaties en de competentieprofielen vormen de eerste stap van een groot traject gericht op de versterking van intercultureel vakmanschap van professionals in de jeugdsector.

Downloaden

De inventarisaties zijn te vinden in twee afzonderlijke publicaties. Namelijk Inventarisatie initiële scholing in interculturele competenties voor professionals in de jeugdsector en Inventarisatie na- en bijscholing in interculturele competenties voor professionals in de jeugdsector. Het scholingsaanbod op het gebied van interculturele competenties is ook te vinden in de Databank Na- en Bijscholing: www.nji.nl/scholing. De ontwikkeling van interculturele competentieprofielen staat beschreven in de publicatie Naar interculturele competentieprofielen in het preventieve en ontwikkelingsgerichte jeugdbeleid. De publicaties zijn te downloaden via de website www.nji.nl/publicaties.