Gemeente Bedum


Aanleg noodleiding voor rioolwater tussen Bedum en Onderdendam

07 juli 2010
Als gevolg van een lek in de rioolpersleiding tussen Bedum en Onderdendam moet het rioolwater op een alternatieve manier worden vervoerd van Bedum naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Onderdendam. Het waterschap Noorderzijlvest legt voor dit vervoer een flexibele noodleiding aan om de overlast tot een minimum te beperken. Naar verwachting wordt het herstel van de persleiding komend weekend afgerond.

Sinds het ontstaan van het lek vervoeren tankwagens het rioolwater naar de zuiveringsinstallatie vanaf het rioolgemaal en vanaf De Vlijt in Bedum. Door een noodleiding te gebruiken hoeven minder vrachtwagens te rijden. Het transport via de flexibele noodleiding zal voor minder overlast voor omwonenden zorgen.

In geval van zeer hevige neerslag zal het waterschap het rioolgemaal eventueel tijdelijk in werking moeten stellen, waardoor verdund rioolwater in beperkte mate het Boterdiep in kan stromen. Noorderzijlvest zal in dat geval het Boterdiep doorspoelen om de waterkwaliteit op peil te houden. Deze waterkwaliteit wordt doorlopend gemonitord door waterschapsmedewerkers.

Niet zwemmen
Ook al is het Boterdiep geen officieel zwemwater, het wordt met het warme weer wel als zodanig gebruikt. Wij raden af het Boterdiep de eerstkomende tijd als zwemwater te gebruiken. Hiervoor zijn waarschuwingsborden geplaatst. In zijn algemeenheid adviseert het waterschap Noorderzijlvest alleen te zwemmen in officieel, gecontroleerd zwemwater.

De reparatie van de lekke persleiding wordt naar verwachting komend weekend afgerond. Vanaf dat moment wordt het rioolwater weer op de reguliere wijze afgevoerd naar de zuiveringsinstallatie.