Gerechtelijke organisatie

Uitspraak Hoge Raad over vervolging directeur Trafigura in Probo Koala-zaak

Den Haag, 7 juli 2010 - De kern van de uitspraak is dat het hof Amsterdam opnieuw moet beoordelen of de directeur van Trafigura kan worden vervolgd voor het vervoer van afvalstoffen met de Probo Koala.

Achtergrond
Op 5 juli 2006 verliet het schip de Probo Koala de haven van Amsterdam, met aan boord afvalstoffen. Deze afvalstoffen werden uiteindelijk vanaf 19 augustus 2006 in Ivoorkust gelost. Het schip voer in opdracht van het bedrijf Trafigura Beheer B.V., waarvan de verdachte toentertijd de president-directeur was. Aan de verdachte is een dagvaarding uitgebracht waarin hem tenlastegelegd is dat hij feitelijk leiding gegeven heeft aan de uitvoer van afvalstoffen naar een land in Afrika. Deze uitvoer is verboden in art. 18 lid 1 van de EEG-verordening overbrenging afvalstoffen en strafbaar gesteld in art. 10.60 Wet milieubeheer.

De verdachte heeft bezwaar gemaakt tegen het uitbrengen van de dagvaarding.
Eén van de bezwaren van de verdachte is dat hij pas medio augustus 2006, toen de uitvoer volgens hem al was voltooid, wist dat de Probo Koala afvalstoffen vervoerde.
Het doel van een bezwaar tegen de dagvaarding is dat de verdachte buiten vervolging wordt gesteld en de zaak tegen de verdachte niet meer wordt behandeld. Zoân bezwaar wordt alleen gegrond verklaard als het hoogst onwaarschijnlijk is dat een strafrechter later tot een veroordeling zal komen.

Procedure bij rechtbank en hof
De rechtbank Amsterdam heeft op 20 juni 2008 (LJN BD4898) het bezwaar gegrond verklaard en de verdachte buiten vervolging gesteld. De officier van justitie heeft tegen die beslissing van de rechtbank hoger beroep ingesteld bij het hof Amsterdam. Het hof heeft op 19 december 2008 het bezwaar ook gegrond verklaard en de verdachte buiten vervolging gesteld.

Procedure bij de Hoge Raad
Het openbaar ministerie heeft cassatieberoep ingesteld tegen de uitspraak van het hof Amsterdam. Het openbaar ministerie is het niet eens met het oordeel van het hof dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat een strafrechter later tot een veroordeling zal komen. De advocaten in cassatie van de verdachte zijn mr. R. de Bree en mr. A. Verbruggen in Den Haag.
Advocaat-generaal mr. A.J.M. Machielse heeft op 12 januari 2010 de Hoge Raad geadviseerd de uitspraak van het hof te vernietigen.

Uitspraak van de Hoge Raad
De uitspraak van het hof Amsterdam is vernietigd. Het hof Amsterdam moet opnieuw beoordelen of de directeur van Trafigura kan worden vervolgd voor het vervoer van afvalstoffen met de Probo Koala. Volgens de Hoge Raad is het argument dat het hof had gebruikt om de verdachte buiten vervolging te stellen niet juist. Volgens de Hoge Raad is, anders dan het hof heeft bepaald, de uitvoer van afvalstoffen naar Afrika pas voltooid wanneer de afvalstoffen hun uiteindelijke bestemming hebben bereikt.

Gevolgen van deze uitspraak
Het hof Amsterdam moet de zaak opnieuw behandelen. Het hof moet beoordelen of de andere bezwaren van de verdachte tegen de dagvaarding gegrond zijn.

Dit is een samenvatting van de uitspraak van 6 juli 2010. Bij verschil tussen deze samenvatting en de volledige uitspraak is de laatstgenoemde beslissend.

Persraadsheer mr. W.A.M. van Schendel zal op dinsdag 6 juli 2010 van 12.30 â 14.00 uur (via onderstaand telefoonnummer) bereikbaar zijn voor het geven van een toelichting.

Den Haag, 6 juli 2010
mw. mr. E. Hartogs, griffier
tel 070-3611236

LJ Nummer

BK9263

Zie het origineel
Bron: Hoge Raad der Nederlanden Datum actualiteit: 7 juli 2010 Naar boven