10.000st e leerling gehuldigd door Kids in Balance

07/07/2010 14:03

Kids in Balance

Kids in Balance, het programma dat een gezonde leefstijl voor kinderen stimuleert, vierde vandaag een belangrijke mijlpaal op basisschool De Hoeksteen in Krommenie. Kids in Balance ambassadrice Dieuwertje Blok zette de 10.000ste leerling die met succes de workshops van het programma volgde, in het zonnetje. Sinds januari 2007 wordt Kids in Balance, dat zich kenmerkt door een geïntegreerde aanpak van voeding, beweging en mentale gezondheid, aangeboden op Nederlandse basisscholen. Pia van Haren, directeur van Kids in Balance: "Dit is een memorabele dag, want in drie jaar tijd hebben al 10.000 leerlingen uit heel Nederland de workshops van Kids in Balance gevolgd. En daarmee hebben we een eerste stap gezet in de richting van een gezondere leefstijl voor kinderen".

Kids van nu: minder fit

Het aantal kinderen met overgewicht groeit sterk in Nederland en is de afgelopen 10 jaar zelfs verdubbeld. Uit eerder onderzoek van Kids in Balance in samenwerking met TNO, blijkt dat kinderen vaak denken een gezonder eet- en beweeggedrag te hebben, dan daadwerkelijk het geval is. Nederlandse kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool zijn beduidend minder fit dan hun leeftijdsgenootjes van dertig jaar geleden. Op een fitheidstest die in 1980 werd afgenomen en onlangs werd herhaald scoorden 2000 kinderen slechter op het vlak van kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie (Promotieonderzoek Dorine Collard, sociale geneeskunde VU medisch Centrum, mei 2010).

Arts, kok, bewegingsdeskundige en diëtist, samen aan het werk

Het programma Kids in Balance is ontwikkeld door specialisten in de gezondheidszorg en is erop gericht kinderen tussen 8-12 jaar een gezonde, actieve en zelfbewuste levenshouding aan te leren. Fun, praktische tips en bruikbare kennis staan hierbij voorop. Onder het motto "Ik ga voor gezond!" leren kinderen in vier interactieve workshops in de klas zelf de juiste keuzes te maken voor een gezonder leven. Kids in Balance gelooft in een geïntegreerde aanpak en richt zich op alle vier pijlers van een gezonde leefstijl: voeding, beweging, een gezond lichaam en zelfvertrouwen. Een arts, kok, bewegingsdeskundige en diëtist laten kinderen spelenderwijs ontdekken, ervaren, proeven en beleven wat gezond is. Samen met follow-up materiaal voor de leerkracht, een handboek voor de ouders én een werkboek vol oefeningen, tips en recepten bieden de workshops een stevige basis om in balans te komen en te blijven.

Kids in Balance werkt

De resultaten van het Kids in Balance programma zijn zeer veelbelovend. Na deelname aan de workshops zijn kinderen zich bewuster van hun eigen lichaam, het energieverbruik, de gewichtsontwikkeling en het plezier van een positief zelfbeeld.

Er wordt veel aandacht besteed aan onderzoek om langdurige gedragsverandering te toetsen en het programma te optimaliseren. Recent onderzoek van Kids in Balance wees uit dat het gestructureerde, interactieve programma en het werken met vaste, competente trainers succesfactoren zijn. In samenwerking met TNO is Kids in Balance onlangs een onderzoek gestart, waarbij 500 kinderen in levensstijl worden gevolgd en geëvalueerd om de effecten van het programma te meten. De resultaten van dit onderzoek worden in het najaar van 2010 gepresenteerd.

Over de organisatie

Kids in Balance is een concept van Balance Matters, een organisatie die zich inzet om de problematiek van overgewicht aan te pakken door beweging en voeding. Kids in Balance werkt samen met GGD's en partners Albron, McDonald's, Innovatiefonds Zorgverzekeraars en High Five Health Promotions, die met het Kids in Balance programma een actieve rol vervullen in het streven naar een gezondere samenleving. Ook stichting DOEN draagt bij aan dit programma.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.kidsinbalance.nl