Gemeente De Marne


Ook provincie Groningen krijgt fietsknooppuntroutes

De provincie Groningen gaat een provinciedekkend recreatief fietsknooppuntennetwerk aanleggen. Gedeputeerde Staten hebben opdracht verleend aan de combinatie Grontmij/Folkersma voor de realisatie ervan. Een fietsknooppuntennetwerk is een netwerk van verschillende fietsroutes die via knooppunten (meestal kruisingen van wegen/fietspaden) met elkaar verbonden zijn. fietsknooppunt - voorbeeld

In de rest van Nederland is ook een vergelijkbaar netwerk aangelegd. Het routenetwerk in Groningen sluit straks aan op dat van Fryslân, Drenthe en het Duitse grensgebied. Bij de uitvoering van het project werkt de provincie nauw samen met de Groninger gemeenten, die het plan ook meefinancieren. Voor de realisatie van het totale plan is een budget beschikbaar van 1,7 miljoen euro.

Het nieuwe fietsknooppuntennetwerk is een aanvulling op de bestaande bewegwijzerde fietsroutes die de provincie Groningen ongeveer twintig jaar geleden
in samenwerking de ANWB heeft aangelegd. Veel van de nieuwe fietspaden die in de afgelopen jaren in de provincie zijn aangelegd, maken straks ook onderdeel uit van het routenetwerk.

Planning
Bureau Grontmij/Folkersma begint na de vakantieperiode met het nalopen van de routes die inmiddels in kaart zijn gebracht. Zodra de routes voor het knooppunten-systeem definitief zijn vastgesteld, worden de fietsroutepalen en informatieborden geplaatst. Tegelijkertijd wordt in samenwerking met de Fietsersbond de digitale routeplanner ontwikkeld.

Het fietsknooppuntennetwerk wordt uiterlijk in december 2011 opgeleverd.
Naar verwachting vindt de officiële opening plaats in het voorjaar van 2012.

Financiering
Voor de realisatie van totale plan, inclusief digitale routeplanner en het promotieplan, is een budget beschikbaar van 1,7 miljoen euro.

Daarvan wordt voor 771.000 euro gefinancierd vanuit het Europese Interreg-programma. De provincie Groningen en de Groninger gemeenten dragen ieder 291.000 euro bij. En de resterende middelen zijn afkomstig van de Duitse deelstaat Niedersachsen (257.000 euro) en de provincies Friesland en Drenthe (samen 102.000 euro).

Route uitstippelen en fietsen maar!
Het fietsknooppuntennetwerk werkt als volgt: U fietst een route door de bordjes te volgen van het ene genummerde knooppunt (meestal kruisingen van wegen) naar het andere genummerde knooppunt. Op elk knooppunt staat een informatiepaneel met een overzichtskaart. Met behulp van dit systeem kunt u zelf uw route samenstellen.
U bepaalt zelf op welk knooppunt u wilt beginnen en stippelt op internet, via de digitale routeplanner, of via een gekochte kaart een route uit. U noteert in de juiste volgorde de nummers van de knooppunten en kunt op pad. En dan de nummers volgen!